Blokčein tehnološki gigant Bitfury je sklopio saradnju sa švajcarskom investicionom firmom kako bi pokrenuo namenski fond za rudarenje bitkoina za institucionalne investitore, potvrdili su direktori na Tviteru 24. aprila.

Bitfury, koji razvija razne softvere vezane za blokčein i rudarske usluge, potvrdio je da je Final Frontier, u kojem ima manjinski udeo, dobio regulatorno odobrenje za fond od susednog Lihtenštajna.

Fokusirajući se na institucije, fond će velikim investitorima omogućiti pristup svetu rudarenja bitkoina, a Bitfury opisuje njegovo stvaranje kao korisno za ovaj sektor koji se još uvek razvija.

Bitfury će obezbediti hardver za projekat, koji će takođe iskoristiti različite rudarske centre kompanije kako bi ih snabdevali energijom i omogućili povoljne troškove rudarenja.

"Sa znatno nižom cenom bitkoina (BTC) u odnosu na njegov maskimum, uz institucionalni interes koji raste iz dana u dan, sada može biti pogodan trenutak da razmislite o ulaganju u rudarenje bitkoina", rekao je Imran Mula, suosnivač Final Frontier-a za Rojters.

Bitfury je ranije ovog meseca dospeo na Forbsovu listu 50 svetskih kompanija vrednih više od milijardu dolara koje koriste blokčein.

Kako je preneo Cointelegraph, rudarski sektor je bio problematičan u proteklih šest meseci, kada je pad cene u novembru do 3.100 dolara izazvao niz upozorenja od najvećih tržišnih igrača.

Naročito u Kini, gde vlasti sada planiraju suzbijanje rudarenja, korisnici su rekli da ih niske cene bitkoina prisiljavaju da svojevoljno napuste svoje poslovanje.