Bitfury, već duže vreme drugi po veličini rudarski pul, je pustio u rad svoj prvi ‘enterprise-grade Blockchain’ softver.

Doprinos inovacijama

Od početka 2016. godine, Bitfury i njegov tim za razvoj su fokusirani na testiranje, razvoj i implementaciju inovativnih rešenja baziranih na blokčeinu. Bitfury je u proteklih nekoliko godina bio lider u razvoju bitkoina i blokčeina razvijajući aplikacije koje se odnose na bitkoin i dvoslojna rešenja u koja se ubraja i Lightning Network.

Na primer, Bitfury je u septembru objavio da je započeo testiranje svog algoritamskog rešenja za usmeravanje plaćanja na Lightning Network-u (Flare) u partnerstvu sa ACINQ. U vreme sklapanja partnerstva, generalni direktor ACINQ-a, Meri Paduau je opisala zajednički napor kompanije sa Bitfury-ijem kao prvi obećavajući korak u razvoju optimalnog okvira za Lightning.

“Bitfury-jev Flare je do sada najnapredniji predlog za usmeravanje, što je jedan od glavnih preostalih izazova za Lightning Network. Isprobali smo algoritam na Eclair-u jer smo hteli da idemo dalje od simulacije i želeli smo da vidimo kako će se ponašati u realnom raspoređivanju. Mi smo zadovoljni rezultatima, a ovaj test vidimo kao obećavajući prvi korak u razvoju optimalnog okvira za usmeravanja na Lighting Network-u”, navela je Paduau.

Učešće Bitfury-ija u razvoju inovativnih rešenja, uključujući Flare, će biti od ključnog značaja u narednim fazama razvoja bitkoina, naročito nakon implementacije SegWit-a. Razvojem SegWit-a aktivira se infrastruktura sa dvoslojnim rešenjima poput Lightning Network-a, okvir koji uključuje Flare će biti iskorišćen od strane startapa, trgovačkih platformi i provajdera usluga.

Razvoj blokčeina

Van okvira bitkoina, Bitfury se aktivno fokusirao na razvoj platforme zasnovane na blokčeinu koju mogu da koriste velike komercijalne kompanije i organizacije.

Bitfury je 17. jula zvanično najavio puštanje u rad svog javnog koda pod nazivom Exonum, a koji kompanija namerava da iskoristi kako bi podstakla zakonodavce i preduzeća da implementiraju blokčein.

Razvojni tim Bitfury-ja i izvršni direktor kompanije Valeri Vavilov su istakli da je Exonum razvijen i kodiran tako da bude transparentan i nepromenljiv. Što je još važnije, Bitfury je fokusiran na fleksibilnost kako bi korisnicima, kompanijama i zakonodavcima omogućio izgradnju blokčein sistema koji postojeće operacije optimizuje i automatizuje.

Vavilov je izjavio:

“Bilo je potrebno skoro dve godine rada kako bismo kreirali našu Exonum blokčein platformu, uz ozbiljnu analizu i testiranje različitih blokčein koncepata. Exonum je direktan rezultat opsežnih istraživanja i testiranja od strane našeg elitnog tima najboljih matematičara, naučnika, programera i analitičara koji su zajedničkim snagama kreirali ovu jedinstvenu platformu.”

U ovom trenutku pametni ugovori zasnovani na Exonum-u mogu da obrade 3.000 transakcija u sekundi sa kliringom od 2,5 sekunde. U poređenju sa bitkoinom i drugim javnim blokčein mrežama, brzina obračuna i poravnanja je znatno brža kod Exonum-a.

Od ove nedelje Bitfury je na novom zadatku. Cilj je saradnja sa velikim korporacijama i organizacijama kako bi demonstrirao potencijal Exonoma i popularizovao pametne ugovore bazirane na blokčeinu.