BitHappy i OpenBazaar vode trku kad je u pitanju kupovina bitkoinima, jer obe platforme planiraju lansiranje u decembru. Cointelegraph je kontaktirao razvojne timove obe kompanije da bi saznao nešto više o softveru. Brajan Hofman, vodeći developer OpenBazaar-a, dao nam je svoje mišljenje o oba projekta.

Dve aplikacije sa sličnim ciljevima

Ako želite da prodate robu online ili u fizičkoj prodavnici za bitkoine i dalje morate da podesite sajt ili POS koji podržava bitkoin. Prema tome, prodavnica koja prihvata bitkoine se ne razlikuje mnogo od one koja prihvata kreditne kartice. I BitHappy i OpenBazaar planiraju da omoguće opcije za postavljanje funkcionalne i kompletne “Bitcoin only” prodavnice.

BitHappy rešenje

Integrisanjem sa Micelium wallet-om, korisnici dobijaju potpuno rešenje za postavljanje prodavnice. Prodavnice dolaze u kompletu sa fotografijama, opisima, cenama i plaćanjem u bitkoinima. U svega nekoliko minuta možete slikati svoj proizvod, dodati opis, cenu, kategoriju, možda i video, i prodavati ga za bitkoine.

OpenBazaar cilja visoko

U ovom trenutku, glavni konkurent ove aplikacije je verovatno OpenBazaar, veoma zanimljiv open source projekat koji se već može skinuti u beta verziji na github-u.

Mada je zvanični datum izlaska još uvek nepoznat, Brajan Hofman nas uverava da je projekat 87% završen i trebalo bi da bude objavljen do kraja ove godine.

Govoreći o razlikama između ova dva projekta, Hofman je rekao:

"UI [kod BitHappy aplikacije] je još nedovoljno sređen, izgleda da im to u ovoj fazi nije bio focus. Geolokacija je sjajna opcija koju imaju. I mi planiramo da uvedemo sortiranje proizvoda po lokaciji, ta opcija se već nalazi u kodu. BitHappy se za sada fokusirao samo na mobilne telefone, dok smo mi fokusirani na desktop računare. Ja ne znam gde oni čuvaju bazu proizvoda koji su dostupni, ali čini mi da koriste centralizovanu bazu podataka, što je krupna razlika u odnosu na OpenBazaar."

Brajan je dodao da je projekat OpenBazaar je verovatno dizajniran da bude veći nego BitHappy, navodeći: "Tim je podržala OB1 kompanija, kao i svi github saradnici".

Ja ne znam za vas, ali ja ne mogu da dočekam da isprobam obe ove aplikacije.