Prema zvaničnom izveštaju, Bithumb berza će zabraniti korisnicima iz čak 11 zemalja da trguju na njenoj platformi, počev od 28. maja, kao deo novog zakona o sprečavanju pranja novca (AML).

U izveštaju za medije od 27. maja, Bithumb je potvrdio da građani država, koje ne učestvuju u incijativi sporvođenja pomenutog zakona, neće moći više da trguju na ovoj platformi. Ova berza je trenutno peta najveća na svetu po obimu trgovanja, prema podacima Coinmarketcap-a.

Nove aplikacije će se odbijati od ponedeljka, a stari nalozi će biti ugašeni do 21. juna.

Bithumb je rekao da je ovo deo "svetske borbe protiv pranja novca."

"Države koje ne učestvuju u primeni zakona neće moći da trguju kod nas kako kriptovalute ne bi bile korišćene za finansiranje terorizma."

Zemlje koje ne učestvuju u sprovođenju zakona uključuju Iran, Etiopiju, Irak, Srbiju, Šri Lanku i Tunis.

"Strogo ćemo sprovoditi naša pravila kako bi zaštitili svoje investitore i aktivno ćemo sarađivati sa vlastima," rečeno je u izjavi.

Berza iz Južne Koreje su suočene sa sve većim zahtevom da uvedu regulativu, još od kraja 2017.

U ove zahteve spadaju zahtevi za regulaciju poreza i identifikaciju korisnika, kako bi vlasti pokušale da standardizuju i osiguraju razmenu kriptovaluta što brže moguće.

Bithumb takođe nastavlja da propagira upotrebu kriptovaluta kod kuće, i prema izveštaju Cointelegraph-a od aprila, sklapa sve veći broj partenrstava sa biznis liderima.

 

Pripremio: Stevan Kostić