Bithumb berza zabranila korisničke naloge iz 11 država

Prema zvaničnom izveštaju, Bithumb berza će zabraniti korisnicima iz čak 11 zemalja da trguju na njenoj platformi, počev od 28. maja, kao deo novog zakona o sprečavanju pranja novca (AML).

U izveštaju za medije od 27. maja, Bithumb je potvrdio da građani država, koje ne učestvuju u incijativi sporvođenja pomenutog zakona, neće moći više da trguju na ovoj platformi. Ova berza je trenutno peta najveća na svetu po obimu trgovanja, prema podacima Coinmarketcap-a.

Nove aplikacije će se odbijati od ponedeljka, a stari nalozi će biti ugašeni do 21. juna.

Bithumb je rekao da je ovo deo "svetske borbe protiv pranja novca."

"Države koje ne učestvuju u primeni zakona neće moći da trguju kod nas kako kriptovalute ne bi bile korišćene za finansiranje terorizma."

Zemlje koje ne učestvuju u sprovođenju zakona uključuju Iran, Etiopiju, Irak, Srbiju, Šri Lanku i Tunis.

"Strogo ćemo sprovoditi naša pravila kako bi zaštitili svoje investitore i aktivno ćemo sarađivati sa vlastima," rečeno je u izjavi.

Berza iz Južne Koreje su suočene sa sve većim zahtevom da uvedu regulativu, još od kraja 2017.

U ove zahteve spadaju zahtevi za regulaciju poreza i identifikaciju korisnika, kako bi vlasti pokušale da standardizuju i osiguraju razmenu kriptovaluta što brže moguće.

Bithumb takođe nastavlja da propagira upotrebu kriptovaluta kod kuće, i prema izveštaju Cointelegraph-a od aprila, sklapa sve veći broj partenrstava sa biznis liderima.

 

Pripremio: Stevan Kostić