Bithumb, jedna od najvećih menjačnica na svetu koja se nalazi u Jožnoj Koreji, je dodala u svoju ponudu Zkeš, jednu od ‘više anonimnih’ kriptovaluta.

Zkeš je nedavno dobio podršku menjačnice što je velika pobeda za altkoin, ali i za državu koja zauzima sve ozbiljniji pristup prema ICO projektima.

Koreja je raj za kriptovalute

Koreja je bila značajan igrač na tržištu kriptovaluta, uprkos skorašnjem negativnom stavu prema ICO projektima. Ovo pomaže legitimizaciji već postojećih kriptovaluta, kao što je Zkeš, kao i onih koji će tek izaći na tržište.

Zkeš je pre Bithumb-a pridodat na CEX.io, menjačnicu koja se nalazi u Engleskoj.

Rast cene

Kada su se pojavile glasine da će se Zkeš dodati na Bithumb-ovu listu, došlo je do značajnog povećanja cene anonimne valute.

Tržišna vrednost Zkeša je porasla za više od 70% na skoro 400 dolara po novčiću, mada je u međuvremenu pala na oko 240 dolara.

Zašto je prihvaćen

Postoji puno stvari koje treba uzeti u obzir pre dodavanja kriptovalute u ponudu menjačnice, pogotovu velike kao što je Bithumb, pošto su neki od novijih novčića prilično nestabilni.

David Lim, menadžer za razvoj globalnog poslovanja u Bithumb-u, je objasnio da uzima u obzir višestruke faktore prilikom odlučivanja da li da dodaju novu kriptovalutu: “Bithumb uzima u obzir sigurnost, tehnologiju i investicioni kapital novčića prilikom dodavanja u ponudu”, dodao je Lim. Zkeš je ispunio sve kriterijume, naglašavajući da je tehnologija Zkeša ono što je presudilo.

Zkeš je u poslednje vreme imao neke velike ‘pobede’ i to veće nego kada ga je Apple podržao i dodao na iOS-u.

Mnogima je Zkeš favorit, pošto posvećuje posebnu pažnju anonimnosti. On koristi “zero knowledge proofs”, najnoviji koncept kriptografije koji koristi matematičke funkcije da sakrije određene informacije vezane za transakcije kao što je identitet pošiljaoca i primaoca uplate, kao i iznos koji je plaćen.