Sećate se Windows Vista-e? Nove kole? Nadogradnja nije uvek dobra stvar. Ipak, bez testiranja i unošenja promena, stvari se nikad ne bi poboljšavale.

Bitkoin Core će biti unapređen u nadi da će biti bolje za kriptovalute. Nova verzija je 0.13.0 i donosi nekoliko novih funkcija, a glavna među njima je Segregated Witness (Odvojeni Svedok), skraćeno SegWit koji će verovatno rešiti neka ključna pitanja koja muče bitkoin kao što su skalabilnost i moliebilnost (malleability - bag u bitkoin softveru koja omogućava izmenu detalja transakcije na bitkoin mreži).

Bolja efikasnost

SegWit je predloženo rešenje za sporost bitkoin transakcija i uključeno je u novoj 0.13.0 verziji. Segwit može biti obilaznica kako bi se omogućilo više transakcija bez povećavanja blocksize-a, koja je bila deo posebne rasprave već neko vreme.

Iako SegWit nije podržan na glavnoj mreži, test-mreža ga podržava u novom izdanju (0.13.0). Ovo ‘novo’ rešenje postoji od decembra 2015. godine i uključivanje u testnet (test-mrežu) će mu omogućiti da bude testirano pre nego što se ubaci u upotrebu.

Čarls Hoskinson, direktor Input Output Hong Kong-a, za Cointelegraph kaže:

“SegWit je bio jedna od najvećih recenzija i testiranih koncepata u prostoru. To je pozitivan korak napred u smislu razvoja bitkoin koda, rešavanja problema moliebilnosti i ima pozitivne implikacije na skalabilnost.”

BraveNewCoin nedavno je objavio:

“Primena SegWit koda neće biti trenutna, iako postoji prilično jak konsenzus za to. Najmanje tri različita projekta su testirala preliminarni SegWit kod; veliki broj bitkoin wallet-a, biblioteka, blockchain pretraživača i drugih bitkoin servisa je objavilo da će, čim budu tehnički u stanju, pokrenuti konačnu verziju SegWit koda, dajući jaku podršku nadogradnji.”

Problem moliebilnosti

Bitkoin moliebilnost se odnosi na napad koji omogućava nekom da promeni jedinstveni broj transakcije u bitkoin transakciji pre potvrde. Haker tako može da promeni jedinstveni broj transakcije i predstavi kao da do transakcije nije ni došlo. Jedna od prednosti SegWit-a je da će pomoći da se ublaži ovaj problem bitkoina.

Bitcoincore.org objavio na njihovom sajtu:

“SegWit sprečava treće strane i scriptSig moliebilnost tako što omogućava bitkoin korisnicima da pomere moliebilne delove transakcije u ‘svedok transakcije’ i izdvajanje svedoka tako da promene svedoka ne utiču na obračun txid-a.”

Transakcije sa malom provizijom mogu da uđu u blok

Dete plaća umesto roditelja (ćerka transakcija plaća za majku transakciju) je realizovan u ovom izdanju. Ne pričamo o poštovanju roditelja nego o zameni algoritma za rudarenje koji sada omogućava da se transakcije sa malom provizijom obrade odmah ukoliko naredna transakcija koja troši prethodnu ima dovoljno veliku proviziju.

Jedan od problema koji opterećuju bitkoin je da su transakcije sa malom provizijom često bivale odložene, a ponekad se nisu ni sprovodile.   

Da li je onda Bitkoin 0.13.0 dobra stvar?

Na sajtu Bitcoin.org postoji upozorenje ”Biti dodatno oprezan prilikom preuzimanja binarnih programa sa našeg sajta za naredno 0.13.0 izdanje”. Ako ne želite da se obazirete na upozorenje i preuzmete novu verziju, to možete uraditi ovde. Na kraju krajeva, svaki novi softver je dobar onoliko koliko ljudi koji su ga testirali.  

Treba imati na umu da Bitcoin.org smatra da ove binarne programe mogu napasti hakeri koje država angažuje.

Bitcoin.org je objavio na svojoj internet stranici:

“Kao sajt, Bitcoin.org nema tehničke resurse da može sa sigurnošću da se odbrani od napadača tog kalibra. Tražimo od bitkoin zajednice, a posebno od kineske bitkoin zajednice da bude dodatno oprezna pri preuzimanju binarnih programa sa našeg sajta. U takvoj situaciji, kada niste dovoljno pažljivi pre preuzimanja binarnog programa, možete izgubiti sve koine. Ovaj zlonamerni softver takođe može da iskoristi vaš računar za napade na bitkoin mrežu. Verujemo da su kineski servisi, kao što su pool-ovi i menjačnice, pod najvećim rizikom zbog porekla napadača.”

Generalno, čini se da je nova verzija, naročito SegWit,  interesantna i da će redefinisati budućnost bitkoina. Hardfork - da ili ne.

Dejvid Dućini iz Strenght in Numbers Foundation, navodi:

“Bilo je nekih govorkanja o verifikaciji binarnih programa ili izgradnji iz izvora kako bi se sprečili zlonamerni programi. Inače, slažem se sa Čarlsom o SegWit-u.”