Bitkoin Blokčein je daleko najsigurnija testirana distribuirana mreža u oblasti kriptografije i digitalnih valuta, uglavnom zbog davanja prioriteta bezbednosti ispred fleksibilnosti i funkcionalnosti. Uzgajivači kanabisa su počeli da koriste napredne mere Bitkoin bezbednosti da bi stvorili nepromenljivo skladište genoma kanabisa.

Tokom proteklih nekoliko godina, rast industrije kanabisa je naglo porastao kako sve više zemalja počinje da legalizuje korišćenje kanabisa bilo u medicinske, odnosno rekreativne svrhe. S tim u vezi, sve je više brokera kanabisom, trgovaca i laboratorija koji su ušli u industriju sa brzo-rastućim tržištem.

Zarad kvaliteta

Zbog ovog rasta, laboratorije i istraživači nastavljaju da testiraju i razmnožavaju nove sorte kanabisa na dnevnoj bazi. Postalo je sve teže da potrošač proceni i analizira vrstu sorte kanabisa kao i proizvode nastale od kanabisa koje su kupili.

Kako se tržište kanabisa razvilo u vrlo uređenu i poštovanu industriju, potrošači i trgovci su počeli da dovode u pitanje legitimitet određenih vrsta kanabisa i njihovo poreklo. Kvalitet proizvoda od marihuane je postao važan faktor u određivanju cene i reputacije proizvođača i prodavaca.

U ovom trenutku je nemoguće za prosečnog korisnika, odnosno potrošača, da proveri poreklo i vrstu kanabisa bez ikakvih obimnih laboratorijskih testova. Za neiskusne korisnike je teško da prepoznaju određenu vrstu kanabisa.

Skladište kanabisa zasnovano na blokčeinu

Neregistrovani posrednici i uzgajivači bez reputacije su nepostojanje ‘deklaracija’ (vrsta, sorta i poreklo) proizvoda zloupotrebljavali u svoju korist. Registrovane laboratorije i pouzdani distributeri su jako ponosni na kvalitet svojih sorti kanabisa i njihovih proizvoda.

Kao rešenje, Medicinal Genomics je razvio skladište kanabisa zasnovano na blokčeinu na kojem proizvođači kanabisa mogu da registruju svoje sorte kanabisa sa genomskim podacima, dok korisnici, trgovci i potrošači mogu da verifikuju sortu davanjem komentara na javnom nepromenljivom registru Bitkoina.

Kevin MekKernan, glavni naučni referent u ‘Medicinal Genomics’, ističe značaj korišćenja Bitkoin Blokčeina kao osnove za skladištenje zbog svojih nivoa bezbednosti bez presedana i inovativno uređenih tehnologija.

MekKernan izjavljuje:

“Bitkoin Blokčein postoji od 2009. godine, a njegova bezbednost se ogleda u njegovom ‘proof of work’-u.”