Bitkoin Core programeri su kritikovali ‘Sporazum o skaliranju bitkoin mreže’ koji su predstavile ‘Digital Currency Group’-a i 56 drugih kompanija, koje predstavljaju oko 83% ukupne kompjuterske snage mreže (hashing power). Oni su se obavezali da razviju SegWit do septembra kako bi šest meseci posle toga izvršili dvomegabajtni hard fork.

‘Digital Currency Group’-a je 23. maja objavila prvi zvanični izveštaj o ‘Sporazumu o skaliranju bitkoin mreže’ sa konferencije Consensus 2017. U saopštenju se navodi da su se kompanije složile da aktiviraju SegWit na pragu aktivacije od 80% i izvrše hard fork ubrzo nakon toga.

Valerij Vavilov, direktor BitFury-ja, je izjavio:

“Drago nam je da se došlo do konsenzusa. BitFury je, kao i većina učesnika, u potpunosti podržao ovu istorijsku odluku. Ovo je veoma važan trenutak za celokupan ekosistem kojim se otvara novo poglavlje za bitkoin tehnologiju.”

Međutim, Met Koralo i Greg Maksvel, Bitcoin Core programeri, su kritikovali predlog sporazuma zbog nedostatka konsultacija sa razvojnim timom Core-a i njihovih saradnika u okviru javnog koda razvojne zajednice bitkoina.

“Predlog je nerealan”

Koralo i Maksvel su istakli da je predlog veoma nerealan zbog vremenskog okvira. Predlog sporazuma zahteva promene u mehanizmu aktivacije, smanjujući prag aktivacije sa 95% na 80%. Maksvel je istakao da takva promena ne može da se dogodi dok ne istekne rok prethodnoj. Prethodni sporazum je podrazumevao SegWit kao soft fork sa pragom aktivacije od 95%.

Maksvel pojašnjava:

“Pregrupisavanje SegWit-a u osnovi se ne može izvršiti dok prethodni proces ne istekne. Sve verzije SegWit-a koje podržavaju bitkoin imaju putanje koda za najveći deo...na primer ne postoji posebno rukovanje za SegWit i ne-SegWit transakcije. Trenutna neaktivacija SegWit-a je omogućena uz pomoć minimalnog sklopa koji je postavljen na vrhu SegWit-a.”

Koralo je istakao da je realizacija SegWita do septembra sa izmenjenim pragom aktivacije veoma nerealna, pošto su neophodna određena testiranja i pregledi.

Iako Koralo i ostali članovi Bitcoin Core razvojnog tima i zajednice, uključujući Adama Beka, izražavaju optimizam i entuzijazam prema bitkoin industriji i naporima rudarske zajednice u optimizaciji bitkoin mreže, programeri smatraju da je neophodno da se i oni konsultuju prilikom izbora projkata.

Govoreći o nedavnoj kontraverzi koja je vezana za isključenje nekih Bitcoin Core programera i rukovodioca u Blockstream-u, Bek navodi:

“Ja sam predložio da Samson učestvuje u blockstream-u kao neko sa iskustvom iz BTC China. Nažalost, nije se uklopio, što je pojašnjeno na drugom mestu. Na osnovu predloga, lično se nadam da su ljudi u stanju da preuzmu pozitivan stav prema saradnji u okviru ekosistema, kao i nameru da se napreduje u aktivaciji SegWit-a izvrši i nastavi sa optimizacijom mreže. Takođe, radujem se razmatranjima i komentarima u diskusiji.”