U petak, 27.11. sajt Bitcoin Black Friday će ponovo otvoriti svoja vrata sa ponudama mnogih trgovaca. Bitkoin potrošači će moći da kupe robu na tom sajtu po najnižim cenama samo tog dana.

Bitcoin Black Friday je osnovao Džon Holmkvist 2012. godine. Sajt tradicionalno ostaje otvoren samo jedan dan. Kao i prethodnih godina, bitkoin entuzijasti su uzbuđeni da iskoriste povoljne ponude.

Ove godine lista trgovaca broji oko 150 imena, a među njima se ističu Reeds Jewelers (veliki lanac zlatara), Nestrogames (prodavac društvenih igara), Bitsoap (sa popularnim sapunom izlivenim po obliku bitkoina – odnosno kako misle da bitkoin izgleda), Mixedtees (prodavnica majica, dukserica itd.), Namecheap (web hosting i registracija domena).

Puna lista prodavaca, akcija i popusta biće objavljena na samom sajtu. Otvaranje sajta je planirano za 5:00 GMT.

Upitali smo Džona, osnivača sajta, o istoriji sajta i o bitkoinu:

CT: Kako ste došli na ideju da pokrenete Bitcoin Black Friday?

JH: Prve godine, u 2012, poslovao sam sa samo nekoliko bitkoin trgovaca. Raspitivao sam se i kod drugih da li su zainteresovani da se pridruže ovakvoj vrsti manifestacije i da to učinimo tradicijom. Zanimljivost je da smo prve godine održali manifestaciju par nedelja pre samog Crnog Petka.

CT: Kakav je trend prodaja tokom vremena?

JH: Na Crni Petak primetan je nagli skok prodaje, ali mislimo da to mnogo ne utiče na cenu bitkoina. Broj potrošača koji kupuju tokom Crnog Petka je zanemarljiv u odnosu na svakodnevni obim trgovine. Ali, mislim da pozitivna medijska pažnja i vesti najviše utiču na cenu.

CT: Da li lično preduzimate nešto da bi raširili usvajanje bitkoina (kao na primer, predstavljanje bitkoina prijateljima i rodbini)?

JH: Naravno! Cela moja porodica i svi prijatelji znaju za bitkoin.

Uključen sam u kriptovalute još od 2011. godine, imam oko 15 bitkoin majica i dukserica (većina od Mixedtees), moji kompjuteri su izlepljeni bitkoin stikerima, pozadina desktopa su bitkoin slike. Ja sam veliki aktivista!