Finansijska korupcija i slabljenje tradicionalnih valuta podstiče ljude da probaju alternativne finansijske sisteme, poput bitkoina. Zbog toga ne čudi što bitkoin cveta u Maleziji.

1MDB  

1 Malasya Development BhD je državni investicioni fond postavljen 2009-e godine kako bi pretvorio Kuala Lumpur u globalni finansijski čvor. 2015-e pojavili su se problemi, pa je propustio da izmiri svoja dugovanja za ovu godinu.

Više od 10 zemalja sveta, uključujući SAD, Švajcarsku i Singapur, pokrenulo je istragu vezano za poslovanje.

Nakon sukoba oko navodne korupcije, savetodavni odbor 1MDB-a na čelu sa Najib Razakom je raspušten u maju 2016-e godinen i postavljen je novi odbor.

Frustrirani Malezijci

Sumnjive transakcije 1MDB-a, za koje se ispostavilo da su vršene javnim novcem, uzburkale su frustrirane Malezijce. Šef MACC-a (Malaysian Anti-Corruption Commission) sišao je sa svoje pozicije 2 godine pre isteka mandata, u sred 1MDB skandala.

Za određene obaveze 1MDB-a garantovala je vlada Malezije i propast 1MDB-a je uvećala budžetski deficit Malezije.

Malezijski Ringit je od početka 2015-e u stabilnom padu, zbog niskih cena robe (primarno nafte) i zbog 1MDB skandala.

Obim trgovine bitkoinom skače

Obim trgovine bitkoinom u Maleziji je skočio, što se vidi iz dole prikazanog grafikona.

Povećana potražnja za bitkoinom ne iznenađuje – zemlje sa posrnulom ekonomijom kao i gubitak vere u državne organe uvek su navodile ljude da se okrenu ka bitkoinu.

Ovaj princip se ponavljao u zemljama od Zimbabvea do Venacuele. Suprotno 1990-im, sudbina stanovnika određenih zemalja ne mora biti vezana za sudbinu date zemlje. Bitkoin nudi mogućnost izlaza.