Bitkoin je dostigao najviši dnevni obim prometa svih vremena, koji iznosi 5 milijardi dolara. Smatra se da je uzrok toga trenutna regulatorna politika Kine. Nagli skok obima prometa uticao je i na cenu bitkoina, koja je sada veća od 740 dolara.

Moć kupaca iz Kine

Brojni investitori i ekpserti smatraju da su sve ovo inicirali kupci iz Kine.

BNC (Brave New Coin) je provajder informacija o digitalnim valutama koji omogućava pregled globalnog bitkoin tržišta. Na BNC i vodećim kineskim bitkoin menjačnicama (OKCoin, BTCC, i dr.) cena bitkoina je tokom poslednjih dana oko 5.000 juana. Susedna tržišta, poput Japana i Južne Koreje, demonstriraju značajnu razliku u ceni u poređenju sa SAD-om i Evropom.

Regulative za WMP

Zbog kontrole kapitala i želje vlasti da odvrate investitore od tržišta nekretnina, kineski investori su mahom investirali u WMP (Wealth Management Products – proizvode za upravljanje bogatstvom). Međutim, vlasti su nedavno počele da zatežu regulative vezane za WMP, što je investitore usmerilo ka alternativama.

Bloomberg je objavio da je oko 1.900 milijardi dolara investirano u kineske WMP. Ukoliko mali deo tih investitora odluči da deo svog bogatstva čuva u bitkoinima, to bi značajno uticalo na bitkoin tržište.