U mnogim futurističkim filmovima, ljudi skeniranjem delova svog tela vrše identifikaciju ili obavljaju druge radnje. Možda će se to desiti za 25, 50, 100 ili 500 godina u budućnosti, ali će se desiti. Za neke ljude, budućnost je sada, s’ obzirom da je prvi put izvršeno bio-plaćanje bitkoinom, skeniranjem mikročipa implantiranog u šaci jednog muškarca.

Upoznajte Patrika Lanheda

Uz pomoć svog kolege, Huanho Tare, Lanhed je započeo eru bitkoin bio-plaćanja. Video ispod teksta pokazuje kako Lanhed, ljudsko zamorče, skenira šaku koristeći NFC (Near Field Communication) skener. Mikročip je razvio Dangereus Things. Mikročip čuva 888 bajtova podataka, dovoljno za 26 bitkoin privatnih ključeva. Njih dvojica su razvila softver koji NFC sken prenosi u njihov online bitkoin wallet portal, pružajući brzu konfirmaciju.

“Želimo da proširimo granice bio-funkcionalnosti,“ izjavio je Tara za Vice Motherboard. “Počeli smo da radimo sa bitkoinom zbog toga što predstavlja revoluciju na internetu. Na kraju ćete moći da povežete vašu kreditnu karticu i vaš implant i da tako obavljate plaćanja. Ali, ovo može da posluži i u druge svrhe, ne samo za plaćanja. Može se koristiti i kao putna isprava.“

Ovo je samo prvi korak u njihovim bio-poduhvatima. Napravili su još jedan snimak kako koriste ovakav sistem, pri čemu su u šaci sačuvane medicinske informacije, koje su prenesene na smartphone, kako bi ih pregledala hitna medicinska služba. Lanhed i Tara su rekli da će open-source-ovati svoj kod.

Gospodin Bitkoin

Ovo ipak nije prvi implant u šaci sa privatnim ključem. Martin Vismejer, osnivač Bitcoin ATM kompanije, poznat kao Gospodin Bitkoin, je pre godinu dana ugradio 2 mikročipa u obe šake, kako bi čuvao svoje bitkoine. Međutim, do sada nije bilo dokaza da je on vršio plaćanja pomoću ovih čipova, ali je rekao da najnoviji Apple iPhone 6 i Samsung Galaxy S5 mogu da pročitaju njegove čipove.

“Uradio sam to jer sam želeo da eksperimentišem sa biktoinima, koristeći potkožne implante, jer sam za to smatrao da će biti Sveti Gral bezkontaktnog plaćanja,“ rekao je on za IBTimes. “Otkrio sam da ih možete koristiti za mnoge druge stvari, čak i kao snooze dugme alarma. Da bi isključio moj alarm, moram da skeniram bilo koji implant, za šta treba malo vremena, pa se nikada ne uspavam.“