Grupa rudara pod vođstvom ViaBTC-a će verovatno kreirati Bitcoin Cash prvog avgusta. Bitkoin investitori ne bi trebalo da se plaše pojave Bitcoin Cash-a.

Prošle nedelje su neke od najvećih bitkoin menjačnica i preduzeća, kao što su Coinbase i BitMEX, jasno stavile do znanja da ne mogu da podrže hard-fork koji predvodi ViaBTC.

Coinbase je naglasio da nije voljan da podrži Bitcoin Cash zbog njegove sporne prirode, dok je BitMEX napomenuo da će Bitcoin Cash verovatno dovesti do ozbiljnih sigurnosnih problema.

“BitMEX neće podržati podelu ili distribuciju Bitcoin Cash-a, niti će BitMEX biti odgovoran za bilo koji Bitcoin Cash koji se šalje BitMEX-u. Zbog toga je na našim korisnicima da povuku sredstva sa BitMEX-a pre 1. avgusta ukoliko žele pristup Bitcoin Cash novčićima ili bilo kojim drugim nastalim hard-forkom”, naveo je BitMEX.

Bitmain, verovatno najuticajniji proizvođač rudarske opreme u sektoru i operater najvećeg rudarskog pula Antpool-a, je među prvima najavio moguću podelu bitkoinovog blokčeina u cilju kreiranja Bitcoin Cash-a.

U svom narednom saopštenju Bitmain je naglasio da je UAHF (korisnička aktivacija hard-forka) samo plan za nepredviđene UASF (korisnička aktivacija soft-forka). Dalje dodaje da im nije u interesu da se dogodi hard-fork ukoliko se rudarska zajednica, korisnici i sektor dogovore oko zajedničkog aktivacionog mehanizma koji će aktivirati rešenja za uklanjanje problema moliabilnosti i optimizacije mreže pomoću SegWit-a od strane Bitcoin Core tima.

Na kraju, rudarska zajednica je prihvatila BIP (predlog poboljšanja bitkoina) 91 koji je doveo do prihvatanja BIP 141 i završetka aktivacije SegWit-a.

Bitkoin investitori ne bi trebalo da se plaše Bitcoin Cash hard-forka

Cena bitkoina se dobro držala i napredovala tokom čitave prošle nedelje, uprkos verovatnoći Bitcoin Cash hard-forka, navode analitičari poput Squeeze-a.

To je zato što veći deo sektora, poslovnih preduzeća, trgovaca, investitora i korisnika razmatra Bitcoin Cash samo kao alternativnu kriptovalutu ili altkoin, a ne bitkoin.

U ekosistemu javnih kodova, programeri mogu slobodno da rade na projektu i kreiraju svoje. Itirijum Klasik se odvojio od Itirijuma i postao šesta po veličini kriptovaluta na tržištu. Monero je fork Bytecoin-a i doživeo je veliki uspeh. Sada je deveta po veličini kriptovaluta dok je Bytecoin izbledeo.

Investitori i trgovci bitkoina će dobiti i Bitcoin Cash zbog odluke razvojnog tima da sprovede zaštitu od ponovnog pokretanja. Neke kompanije, uključujući Bitrefill i Bixin, planiraju da prodaju Bitcoin Cash i kreditiraju korisnike sa dodatnim bitkoinima. Reakcija Bitcoin Core programera, uključujući Pitera Toda, jeste da je to održiva opcija.