Cena bitkoina premašila je 820 dolara 21. decembra popodne, što je izazvalo interesovanje investitora i trgovaca širom sveta.

Stručnjaci su izneli neke od razloga koji su možda doveli do skoka cene, uključujući Juan-Bitkoin korelaciju, stepen korupcije u bankarskom sektoru, povećanu demonetizacija novca i ograničenje fizičkih sredstava.

Ekonomski i politički nemiri

Po prvi put u više od 34 meseca, bitkoin je prešao 800 dolara. Analitičari i stručnjaci su naveli više faktora koji su mogli da dovedu do ovog skoka cene.

U intervjuu, Čarls Hajter, izvršni direktor i osnivač sajta koji vrši poređenja kriptovaluta - CryptoCompare, navodi:

“Proteste je teško umiriti naročito ako postoje brojni faktori koji doprinose globalnim ekonomskim i političkim promenama poput izbora Donalda Trampa za predsednika i Evrozona koja sve više vidi bitkoin kao digitalnu ogradu njene bezbednosti.”

Kontrola kapitala, devalvacija kineskog juana

Drugi stručnjaci i investitori, uključujući generalnog direktora Digital Currency-a Berija Silberta i operacionalnog direktora BTCC-a Samsona Moua, slažu se sa Hajterovom izjavom, nagovestivši da je devalvacija kineskog juana i povećana kontrola kapitala lokalnih vlasti odigrala ključnu ulogu u porastu cene bitkoina.

 

Mou je istakao da je još pre nedelju dana bitkoin vredeo više od 800 dolara u Kini. Kina kontroliše oko 93% ukupnog globalnog berzanskog trgovanja bitkoinima. U Kini se bitkoin kupuje za 835 dolara u proseku, što ukazuje na rastuću potražnju za bitkoinom.  

Kratkoročni trend

Pošto je rukovodilac u MMF-u osuđen za prevare i španske banke izgubile sudski spor u okviru EU institucija u vezi hipotekarnih kamata, sve veći broj investitora i trgovaca na berzi, usvajajući digitalne valute, planira da prebaci svoja ulaganja na bitkoin.

Iako je teško špekulisati o trendu bitkoin cene u kratkom roku, vrlo je verovatno da će cena da raste kako se približava kraj godine. Odliv gotovog novca na mestima kao što je Kina će uticati na cenovni skok usred novogodišnjih praznika, što će dovesti do ponovnog povećanja potražnje za Bitkoinom.