Na medijskoj i telekomunikacionoj konferenciji Citi Internet, finansijski direktor Netflix-a Dejvid Vels je pričao optimistički o bitkoinu i o mogućnosti da postane globalna valuta u mnogim industrijskim granama.

Prema Market Realist-u, koji je pokrivao događaj, Vels je izjavio:

“Bilo bi lepo da imamo bitkoin kao globalnu valutu koju bi mogli da koristimo svuda u svetu.”

Zašto je Netflix zainteresovan za bitkoin

Kao što je Market Realist-ov istraživač Širli Pelts objasnila u pet epizoda serije “Tools in Netflix's Wheelhouse to Meet International Challenges”, Netflix aktivno razmatra plaćanje bitkoinom zbog sve većeg broja prevara i kriminalnih aktivnosti vezanih za gift card plaćanja i plaćanja pripejd kreditnim karticama.

Za razliku od mnogih striming i digitalnih sadržaja distributivnih mreža, Netflix je obezbedio i svoje korisnike i stvaraoce sadržaja sa širokim spektrom opcija plaćanja.

Na primer, korisnici iz zemalja bez bankarske infrastrukture: kao što su Argentina i Indija ili korisnici mlađi od 18 godina koji nisu kreditno sposobni mogu kupiti poklon kartice na različitim lokacijama poput benzinskih pumpi i trafika na kojima mogu da kupe Netflix usluge.

U junu 2015., Libran Research & Consulting i CashStar provajder koji se bavi pripejd rešenjima, je objavio studiju pod nazivom “Poklon kartice u očima potrošača” gde su analizirali ekosistem i industrije koje distribuiraju poklon kartica.

U svom istraživanju, dve firme su izjavile da je prodaja poklon kartica premašila 129 milijardi dolara u 2015. godini, naglašavajući ubrzan rast u poređenju sa drugim konvencionalnim načinima plaćanja uključujući usluge kreditnih i debitnih kartica.

Međutim, kao i kod mnogih drugih finansijskih sredstava, ubrzan rast se vezuje za povećan broj slučajeva prevara, pojave hakova i kriminalaca koji pokušavaju da zaobiđu sistem.

Bezbednosni i kriptografski ekspert, Toni Martin-Vedž je napisao studiju u kojoj navodi da zaobilaženje sigurnosnih mera poklon kartica i suštinsko dupliranje troškovnog bilansa nije teška operacija i može se izvršiti sa malo znanja o bezbednosnim merama.

“Ova vrsta prevare je prilično niskog nivoa i ne predstavlja veliki gubitak za trgovca, ali je priličan šok za korisnika koji kao primalac poklon kartice pokušava da je iskoristi i shvati da je stanje na kartici nula”, izjavio je Martin-Verdž.

Rešenje se traži u bitkoinu, smatra Dejvid Vels, kao praktičnijom i ekonomičnijom alternativom poklon kartica.