Bitkoin menjačnica iz Australije, Igot, ima problem da refundira korisnicima njihov novac.

Kompanija je osnovana 2013-te godina i nudi svoje usluge u 40 zemalja.

Međutim, ostaje nejasno da li je kompanija zaista registrovala korisnike i pružala usluge mimo kupovine i prodaje, kao što je kompanija reklamirala.

Sumnjiva istorija

Postoje određene stvari u vezi sa istorijom kompanije koje bude zabrinutost – kompanija je registrovana kod Australian Securities i Investments Commission čak 12 meseci nakon osnivanja.

Dodatno, ostaje pitanje kontakt adrese kompanije, sa glavnom kancelarijom u Adelaidu, kancelariji agenata u Ljubljani - Sloveniji, Hong Kongu, Singapuru i Indiji.

Reputacija pod znakom pitanja

Glavni cilj Igot-a je da se operacije sa bitkoinima učine lakšim, jednostavnim i bezbednim. Do sada je kompanija uspela da privuče pažnju zbog mnogih nesporazuma i neuspeha da ispuni sve obaveze prema svojim korisnicima.

U maju prošle godine, menjačnica je imala kašnjenja za podizanja bitkoina i FIAT valuta.

Prošlog juna, Igot je bio žrtva DdoS napada, te je ponovo bio pod pritiskom desetina korisnika, koji su imali probleme sa povlačenjem sredstava.

Postojale su ozbiljne diskusije na društvenim mrežama, poput Facebook-a, Twitter-a i Reddit-a, na kojima su korisnici izražavali svoje nezadovoljstvo radom menjačnice:

“Igot nije bio iskren i transparentan. Dobili smo mnogo različitih razloga i objašnjenja koji stoje iza problema koji se ne uklapaju zajedno.“

Osnivač kompanije, Rik Dej je komentarisao kašnjenja pri povlačenju novca rečima da je sve pod kontrolom i da nema razloga za brigu.

Mutne finansijske performanse

U junu 2014-te godine Rik Dej je izrazio uzbuđenje zbog dogovora sa Hese Čenardom, koji je pozvan da bude partner u kompaniji kao investitor i savetnik. Nakon temeljne analize finansija kompanije, Čenard je otkrio da Igot ne kupuje dovoljno bitkoina za novac koji uzima.

Čenard je rekao za ABC:

“Ono što su ljudi mislili da su kupili za svoje Australijske Dolare, Indijske Rupije, ili nešto treće, u stvari – nije kupljeno.“

Ubrzo nakon toga, Čenard je odlučio da ne investira u kompaniju, kao i da ne bude više savetnik.

Za sada korisnici Igot-a više ne mogu da trguju. Obustavljene su javne komunikacije i ne odgovaraju na pritužbe korisnika. Da li je sve bila velika prevara.

Od skepticizma do entuzijazma i nazad

Sa porastom interesovanja za kriptovalute i brzim razvojem blockchain tehnologije, skepticizam među potrošačima i finansijskim ustanovama je prerastao u entuzijazam. Mnoge banke rade na istaživanju blockchain tehnologije kako bi je potencijalno implementirale u svoje servise.

Međutim, inovacije donose i značajne izazove i brige zajedno sa mogućnostima i prilikama. Jedni od najznačajnijih problema su sigurnost i poverenje.

Propast Mt.Gox-a je doneo mnogo neizvesnosti i nepoverenja prema menjačnicama. Kada menjačnici poverujete svoj novac, želite da budete sigurni da su preduzete sve bezbednosne mere.

Svaka bitkoin menjačnica nudi određene usluge, ali bezbednosne mere koje svaka sprovodi variraju od menjačnice do menjačnice.

Kreiranje sigurnijeg okruženja

Veoma je malo regulativa oko bitkoina i mnogo još može da se uradi u toj oblasti. Cointelegraph je razgovarao sa Peter Ošerom, EVP MoneyGram-a, o budućnosti blockchain tehnologije. On je rekao:

“I dalje moramo da imamo kontrolu, vidljivost i transparentnost celog procesa. Blockchain obećava otvorenost, ali to znači ići nasuprot regulatornih režima, tako da postoji mnogo trenja između te dve stvari.“

Ken Lo, CEO ANX-a, FinTech kompanije iz Hong Konga, rekao je:

“Pojaviće se novi propisi i vlasti će otkriti svoj stav o tome kako žele da regulišu bitkoine. To će biti bolno u početku, ali će dugoročno postaviti okvire za bitkoin kompanije.“

Frederik Tenault, osnivač IceVault-a, bitkoin kompanije iz Švajcarske, rekao je:

“Uprkos činjenici da su počeci bitkoina bili opterećeni negativnim primerima korišćenja – pranje novca, droga, trgovina oružijem; velika većina ga koristi iz legitimnih razloga. Sada je to jeftiniji, brži način plaćanja i investiciona alatka. Razuman obim regulativa označava sigurnije usluge koje će koristiti korisnicima, pogotovo što su neki prevareni od strane hakera ili nepouzdanih provajdera usluga.“