Tokom protekle dve nedelje potražnja za bitkoinom je značajno povećana zbog globalne nestabilnosti finansijskog tržišta, velikih ekonomskih promena i devalvacije valuta. Analitičari navode da će bitkoin jednom kad pređe granicu od 790-800 dolara vrlo brzo stići do četvorocifrene vrednosti.

Demonetizacija banknota od 500 i 1000 rijada u Indiji, devalvacija kineskog juana, slamanje kineskih proizvoda za upravljanje bogatstvom i izbor Donalda Trampa za predsednika Amerike doveli su do prilično brzog eskaliranja cene bitkoina.

Dana 22. oktobra, na većini tržišta bitkoin se kupovao za 660 dolara. Do 20. novembra cena je skoro dostigla 800 dolara čime je prestigla svoj ovogodišnji vrhunac od 775 dolara.

Uprkos jučerašnjem padu, koji je vratio bitkoin na vrednost od 732 dolara, pokazan je rast od skoro 100 dolara za mesec dana, a time je nadmašio sve rezervne valute, altkoine i druge.

Iznad 800 dolara

Neki analitičari tvrde da jednom kada bitkoin dostigne vrednost veću od 800 dolara, vrlo brzo će preći vrednost od 1000 dolara. Konkretno, ako bude podržan značajnim ekonomskim i finansijskim promenama koje će pritisnuti visoko profilisane investitore i trgovce da tragaju za alternativnim finansijskim utočištima, bitkoin će najverovatnije dostići četvorocifrenu vrednost.

Nakon izbora Donalda Trampa, cena bitkoina je odmah skočila na oko 730 dolara. Značajan broj analitičara, trgovaca i korisnika je smatrao taj skok samo kratkoročnim i da će se bez visokog nivoa otpora, cena  brzo vratiti na prethodnu vrednost.

Međutim, granica od 730 dolara je korišćena kao nivo otpornosti za bitkoin da ponovo skoči na 770 dolara. Uprkos nedavnom padu, bitkoin se kreće na oko 737 dolara, što je veća vrednost od one koju je izazvala promena na tržištu izazvana izborom Trampa.

Vrlo je verovatno da će bitkoin brzo dostići vrednost od 1000 dolara nakon što pređe granicu od 800 dolara, naročito ako je podržan od strane investitora koji traže sigurnija ulaganja za zaštitu svog bogatstva.