Čini se da je regulisanje bitkoina postao Sizifov posao, bar prema izveštaju koji je objavila privatna obaveštajna agencija Stratfor. Stratfor je kompanija koja pruža geopolitičke obaveštajne informacije osobama, kao i organizacijama širom sveta.

Stratforova publikacija se naziva “Težak zadatak regulisanja Bitcoin-a” i dostupna je za preuzimanje ovde. U publikaciji predviđaju da će regulatorna neizvesnost ostati glavna prepreka za šire usvajanje kriptovaluta.

Zašto kriptovaluta neće postati dominantna sila

U analizi sadašnje situacije Stratfor smatra da će tehnologije koje stoje iza kriptovaluta imati veliki uticaj, a same kriptovalute će se suočiti sa problemima opšteg, odnosno, šireg prihvatanja.

Stratfor prognozira:

“Regulatorna neizvesnost će nastaviti da inhibira rasprostranjenu adaptaciju kriptovaluta. Iako je američka federalna vlada postigla napredak u regulisanju kriptovaluta, neizvesnost i dvosmislenost na državnom nivou će se teško prevazići. Blockchain, tehnologija koja podupire kriptovalute, će imati veći uticaj nego kriptovalute izvedene iz njega.”

Strah od nepoznatog

Šta tačno predstavlja najveći problem kriptovaluta, kada je u pitanju budućnost bitkoina i drugog digitalnog novca? Ovo je pitanje kojim smo se takođe bavili i u članku za Cointelegraph.

Stratfor je sličnog načina razmišljanja i piše u izveštaju:

“Pojedinci i kompanije moraju neminovno da sačekaju da se donese zakon, nakon čega bi nove tehnologije mogle biti u potpunosti iskorišćene. To se posebno odnosi na kriptovalute, naročito na bitkoin i finansijske tehnologije, koje su ugrožene zbog nedostatka propisa i obilja konfuzije.”

Status postojećih korisnika kriptovaluta

Stratfor navodi u izveštaju da je FinCEN (US Treasury Department’s Financial Crimes Enforcement Network) izdala smernice pod kojima menjačnice treba da se percepiraju kao kompanije za prenos novca. U Sjedinjenim Američkim Državama barem to znači da su kompanije za prenos novca odgovorne za KYC i AML propise i njihovo poštovanje. Oni takođe moraju da se registruju kod FinCEN-a. Stratfor smatra da je ovo ogroman teret za mala preduzeća, kao i za startape, ali i pogodnosti koje se tradicionalno pripisuju kriptovalutama, kao što je anonimnost, se ovim “bacaju kroz prozor”.

Kriptovaluta može poći stopama istopolnih brakova u SAD

Svako ko prati vesti mogao je da primeti u poslednjih nekoliko godina kako se bračna ravnopravnost u SAD usvaja od države do države sve dok je konačno Vrhovni sud SAD-a nije uveo u celoj zemlji. Kriptovalute su trenutno na sličnom putu. Samo nekoliko država, prema Stratforu, je izdalo bilo kakvu sugestiju o kriptovalutama.

Stratfor navodi:

“ Registrovanje  kompanija za prenos novca je relativno jednostavno na saveznom nivou dok je na državnom, u 48 država, mnogo teže i dugotrajnije. Njujork je napravio najveći iskorak ka regulisanju bitkoina, što i ne iznenađuje s obzirom da je finansijski centar Amerike. U junu 2015. godine Njujork je završio BitLicense, koje će verovatno poslužiti kao model za druge države.”

Dokle god se u SAD na saveznom nivou ne definiše šta je to kriptovaluta, dešavaće se konfuzne situacije i neusaglašeni zakoni.

Da li nam zaista trebaju propisi?

Nejasna situacija oko bitkoin propisa dovodi do nekih pitanja, međutim postoje mnogi koji misle da bi više propisa značilo kraj “slobode” i time obesmislilo samu svrhu za koju je bitkoin razvijen.

Razgovarali smo sa Dmitrijem Lazaričevim, suosnivačem Wirex Limited o trenutnom stanju propisa u vezi bitkoina.

On kaže:

"Očigledno je da ne može da se izbegne regulatorni okvir ako nam je cilj da se postigne dalja popularizacija Bitkoina, koja će biti korisna za svakoga. S druge strane, bez standarda i pravila još uvek postoje mogućnosti da se izbegnu regulatorni zahtevi. Dakle, bitkoin zajednica na prvom mestu treba da prihvati propise. Regulatori mogu primeniti postojeća AML i KYC pravila i kontrolisati pravna lica, recimo u menjačkim poslovima tradicionalnih valuta. Međutim, još uvek nema jasnih ideja kako da se regulišu kripto-za-kripto usluge i platforme.”

Sa druge strane, postoje ideje da se bitkoin posmatra kao nova klasa imovine, mada i kao takav se jako teško može regulisati paketom uobičajenih mera koje vlasti preduzimaju.

Sajmon Dikson, direktor BnkToTheFuture.com, kaže:

“Ne postoje dve zemlje na svetu koje imaju iste poglede na regulaciju bitkoin finasijskih institucija. Prva poteškoća je definisati ga kao vrstu imovine. Ako uspeju u tome i ako uspeju da ga uklope u svoja tradicionalna pravila, stvara se opasnost za bitkoin kao novu vrste imovine. Bitkoin ima osobine novca jer ima globalni sistem plaćanja vezan za sebe, osobine robe jer se može koristiti kao sredstvo očuvanja vrednosti, osobinu akcije čija je vrednost vezana za korisnost i progres bitkoina, a takođe i osobinu protokola/tehnologije koji omogućava stvaranje finansijskog proizvoda.”

Novo vino se ne sipa u stare flaše

Regulativa treba da održi korak sa novim tehnologijama, umesto pokušaja da se klasifikuje nepoznato sa poznatim etiketama. Ovo je problem sa kojim se trenutno suočavamo kada je u pitanju bitkoin i druge kriptovalute. Kada se pitanje regulacije bitkoina reši, stvari će krenuti na bolje bez obzira šta Stratfor kaže.

Kao što Dmitri Lazaričev kaže:

“Možda ovaj standardizovan propis treba da bude prilagodljiviji za usvajanje novih tehnoloških dostignuća i učenja iz prethodnih slučajeva. Bilo bi idealno kada bi cela zajednica mogla da učestvuje u formiranju takvih standarda.”