22. maj 2010. zauvek će biti upamćen kao kripto-legenda. Tog dana je obavljena prva prodaja nekog realnog dobra za bitkoine. U pitanju je prodaja 2 pice za 10.000 bitkoina.

Ta legendarna transakcija predstavlja zabavnu istorijsku činjenicu i podsetnik na to kako se vrednost nove tehnologije može naglo promeniti. Predstavlja eksperiment, prvu praktičnu upotrebu kriptovalute i hrabru izjavu da je bitkoin stvaran.

Svake godine na Bitkoin Pica Dan, sagledavamo i uticaj bitkoina na svet.

Vrednost

Svaka pica je plaćena sa po 5.000 bitkoina, što bi danas bila fantastična suma. Ukupno, to bi bilo oko 4.4 miliona dolara. Vrednost bitkoina stabilno raste već godinu i po dana, sa manjim kratkim padovima.

Poverenje u nevladine strukture

Drugi aspekt je poverenje u nevladine institucije. Vekovima, ljudi slepo veruju državnim organima i bankama pri izdavanju sredstva plaćanja, bez prave alternative. Korišćenje bitkoina za kupovinu hrane predstavlja poverenje u decentralizovanu tehnologiju, bez uplitanja banaka ili državnih organa.

Usvajanje bitkoina

Kupovina pice je demonstracija prihvaćenosti bitkoina. Pica je jedan od simbola uticaja američke kulture na globalnom nivou. AirBitz registruje samo 58 pica restorana na globalnom nivou, koji prihvataju bitkoine. Međutim, ukoliko uključimo i poklon-kartice, skoro svako u Americi može brzo i lako da kupi picu za bitkoine.