Glavni Alianzov ekonomski savetnik Mohamed El-Erian pridružio se bitkoin skepticima koji su ublažili stav prema kriptovalutama.

Na način sličan Džejmi Dajmon iz JPMorgan-a, El-Erijan je prethodno izjavio da bitkoin treba da vredi 50% svoje vrednosti i dodao, u razgovoru za CNBC,  da "pokušava da pronađe stabilnost".

"...više roba sa dodatom vrednosti nego što je to valuta", rekao je on, upoređujući bitkoin sa robom sa dodatom vrednosti, a ne sa valutom.

"Kako bitkoin dostiže rekordne vrednosti od 7.500 dolara, strepnje oko efekta mehura koji su mnogi očekivali sada su u drugom planu, kao posledica ključne odluke CME grupacije sa Vol Strita da ponudi trgovinu bitkoin fjučersima do kraja 2017."

Kada je El-Erian dao prethodni komentar u septembru, vrednost kojom se trgovalo bitkoinom tada je iznosila oko 4.000 dolara.

Predviđao je da će cene "eksplodirati", ali to masovno usvajanje "se neće dogoditi".

Sa Coinbase-om koji je dodavao 100.000 korisnika dnevno u novembru, El-Erian je ipak izrazio zabrinutost zbog dugoročnih perspektiva usvajanja.

"Moja glavna zabrinutost u pogledu dugoročne perspektive je: da li je pretpostavka koja se vezuje za cenu u skladu sa tempom usvajanja kriptovaluta? To je pitanje koje bi investitori trebali da se zapitaju ako drže bitkoine na nekoliko meseci ", dodao je za CNBC.

Dajmon je, sa svoje strane, izjavio da više neće spominjati bitkoin nakon što su njegove zloglasne optužbe u vezi "prevara" izazvale pad cene. Drugi visoki rukovodioci JPMorgan-a su se oglasili rekavši da je bankarski gigant "otvoren" po pitanju kriptovaluta uopšte.

 

Pripremio: Nikola Mosurović