Poljska je zvanično priznala trgovinu i ‘rudarenje’ virtuelnih valuta kao zvaničnu ekonomsku aktivnost, navodi Centralni zavod za statistiku Poljske (u daljem tekstu GUS). GUS je poljska izvršna agencija koja se bavi nacionalnom statistikom i koja šalje izveštaje direktno Kabinetu poljskog premijera.

Nova klasifikacija za Bitkoin i druge

U saopštenju izdatom na sajtu GUS-a navodi se da počevši od 1. decembra 2016. godine, izdavanje elektronskog novca i kupovina i prodaja elektronskih valuta putem interneta ima svoju klasifikaciju u zvaničnoj listi usluga u Poljskoj.

Kompanije koje su aktivne u ovoj oblasti će moći da dobiju zvaničnu PKD 64.19.Z registraciju.

Proces legalizacije započet

Položaj bitkoina u Poljskoj se drastično menja. U izveštaju davne 2013. godine, poljsko Ministarstvo finansija je navelo: “Ono što nije zabranjeno jeste dozvoljeno. Međutim, bitkoin sa sigurnošću ne možemo smatrati pravnom valutom.”

Zatim u septembru 2015., Ministarstvo finansija je izdalo saopštenje: “Bilo koji regulatorni postupak koji rešava problem trgovanja virtualnim novcem treba uzeti ili kao rezultat inicijative na nivou EU sa osvrtom na prekograničnu prirodu posla ili kao rezultat tržišnog neuspeha kriptovaluta.”

Poljska je bila jedna od onih zemalja koje su želele da oporezuju profit od bitkoin aktivnosti, ali je nejasan status bitkoina u Poljskoj bio izvor anksioznosti jer su banke u Poljskoj morale da zatvore račune klijenata zbog trgovanja bitkoinom.

Bilo bi interesantno videti da li bitkoin može da se prihvati kao valuta u Poljskoj i širom Evrope, kao što je već u Japanu, na primer.