Renomirana brokerska kuća ‘Fidelity’ je omogućila svojim kupcima da kreiraju sopstvene bitkoin račune i time podstakla optimistino raspoloženje na tržištu. Cena digitalne valute je ove nedelje dostigla vrednost preko 4.000 dolara pošto je u svim najpoznatijim medijskim kućama predstavljana kao nova vrsta vlasničke hartije od vrednosti.

Projekcije vezane za bitkoin

Ostali učesnici i stručnjaci u sektoru predviđaju svetlu budućnost za bitkoin. Analiza ‘Standpoint Research-a’ nam ukazuje da cena digitalne valute može preći vrednost od 5.000 dolara do 2018. godine.

Ova ružičasta predviđanja o bitkoinu nas teraju da se zapitamo da li bi trebalo da uložimo deo svoje ušteđevine ili čak i deo iz svog penzijskog fonda u kriptovalute.

Za i protiv ulaganja u bitkoin

Da bi korisnicima pomogli u odlučivanju da li da ulože svoj teško zarađeni dinar u digitalne valute navešćemo tri razloga za i protiv.

Tri razloga za ulaganje u bitkoin

  • Dobija na kredibilitetu pošto glavni učesnici na tržištu smatraju da je to novo zlato - bitkoin ima mnogo istih karakteristika, npr. nije pod državnom kontrolom.
  • Veliki broj investitora i preduzetnika smatra bitkoin i druge kriptovalute kao legitimnu vlasničku hartiju od vrednosti.
  • Količina bitkoina je ograničena. Postoji samo 21 milion novčića koji će ikada biti kreirano. To čini prirodu bitkoina deflatornom i povećava vrednost sa vremenom.

Tri razloga protiv ulaganja u bitkoin

  • Bitkoin postoji samo na računarima. Kriptovalute poput bitkoina su samo delić koda na Internetu, nije materijalan.
  • Bitkoin je veoma nestabilan. Za deset godina postojanja, bitkoin je sklon velikim mehurima i bolnim nesrećama.
  • Mnogi korisnici bitkoina su ‘mutni likovi’. Uprkos mnogim verovanjima da bi bitkoin mogao da zameni gotovinu u budućnosti, digitalna valuta je poznata po kupovini droge i plaćanja iznuda na Internetu.

Budite oprezni

Oni koji žele da se nadaju u pozitivan ishod trebalo bi da investiraju dugoročno i nikada ne ulažu više nego što mogu da priušte da izgube. Trenutno, vrednost bitkoina nastavlja da raste i čini se kao da niko nema šanse da izgubi. Takvo razmišljanje je izuzetno opasno i potencijalni investitori bi trebalo da budu na oprezu, u šta god da su uložili.