Bitkoin je nastavio svoj petodnevni rast, sa 5.750 dolara, koliko smo mogli da dobijemo na trzištu za jedan bitkoin 28. oktobra,  porastao je na preko 7.000 američkih dolara.  Izgleda da se "razbijanje" granice od 7.000 dolara može usko povezati sa tendencijom da se bitkoin sve više integriše u glavne tokove finansija.

Fjučersi i drugi derivati

Koliko juče, CME grupa, najveća opciona menjačnicana na svetu je objavila da će započeti trgovanje fjučersima do kraja 2017. Godine, nakon što dobije dozvolu za rad. CME grupa je najveća menjacnica za pojedinačne i berzanske razmene na svetu i vlasnik je Trgovačke berze Čikaga, Trgovačkog odbora Čikaga, Trgovačke berze grada Njujorka, Trgovačkog odbora Kanzas Sitija i udeoni vlasnik u Dau Jons Pokazateljima (Dow Jones Indices).

Nakon saopštenja koje je izdala CME grupa, Blumberg je izjavio da je taj njihov potez učinio da bitkoin proglasi legitimnim u glavnim finansijskim tokovima. CME tako postaje najnoviji veliki igrač, da ih tako nazovemo, koji je dao poverenje bitkoinu, a pre njih je to učinio Čikaški odbor za transakcije (CBOE) objavivši da će trgovati bitkoin fjučersima i opcijama. LedgerX's otvara svoje regulisano tržište bitkoin fjučersa.

ETF?

Trgovanje bitkoin fjučersima na regulisanim tržištima, od strane većih entiteta kao što su CBOE i CME, izgleda sve verovatnije, a samim tim je i moguće stvaranje bitkoin berzanskog fonda (ETF). Kada je Komisija za hartije od vrednosti odbila da registruje takav fond Vinklevos blizancima početkom ove godine, regulator je istakao da bi mogao ponovo da razmotri tu odluku ako bi se regulacija tržišta razvila.

Nebo je granica

Sa rastućim trendom prihvatanja bitkoina od strane finansijera i trgovaca sa Volstrita, samo nebo je granica za budući rast kriptovaluta. Tržišna kapitalizacija bitkoina, u svetskim standardima kriptovaluta, iznosi 116 milijardi dolara, dok ona na tržištu derivata iznosi 639 triliona američkih dolara. Ako bi čak i najmanji deo tih sredstava ušao u bitkoin, njegova vrednost bi otišla u visine.


 

Pripremio: Miodrag Radonjić