“Bitcoin Core” inženjeri ostaju nepokolebljivo protiv SegWit2x plana, uprkos nedavnom prihvatanju njima željenog rešenja za skaliranje, SegWit.

SegWit2x je bio kompromis Njujorškog sporazuma. Njujorški sporazum je pozvao na trenutnu implementaciju SegWit-a, nakon čega sledi dupliranje bloka do kraja novembra.

Prema navodima ‘Digital Currency Group’, SegWit2x podržava:

  • 58 preduzeća lociranih u 22 zemlje
  • 83,28% kompjuterske snage (hashing power)
  • 5,1 milijarda dolara mesečni obim trgovanja na blokčeinu
  • 20,5 miliona bitkoin novčanika

Međutim, bitkoinov razvojni tim se ne pridružuje ovom konsenzusu. Oni i dalje smatraju da bi svako uvećanje veličine bloka de fakto bio hard-fork koji se udaljava od “pravog bitkoina”.

Eskalacija tenzija

Očekivalo se da će prihvatanje SegWit-a ranije ove nedelje smanjiti tenzije. SegWit bi obezbedio osnovu za krajnje rešenje problema skalabilnosti: Lightning Network. Kako bi ‘sačuvali mir u kući’, razvojni tim je morao da prihvati nominalno povećanje broja blokova.

Razvojni tim je odbio kompromis. Pre dva dana su izneli sumornu prognozu po kojoj se ‘Bitcoin Core’ klijent ne povezuje sa nodovima koji su prešli na SegWit2x protokol. To bi moglo da stvori ogromne posledice.

Iako su rudari ti koji ‘stvaraju’ lanac blokova, nodovi, koji su u vlasništvu korisnika,  su isto tako važni za održavanje ažuriranog registra na celoj mreži. Kada rudari kreiraju novi blok, nodovi na mreži propagiraju te blokove svim korisnicima.

Postojaće male, ali važne promene u načinu rada na mreži - glasi najnovije obaveštenje bitkoin razvojnog tima. Rudari će i dalje emitovati svoje blokove na mreži, ali će nodovi koji pokreću ‘Bitcoin Core’  klijenta preneti blokove samo na druge nodove koji pokreću istog klijenta. ‘Bitcoin Core’ nodovi više neće komunicirati sa nodovima koji pokreću SegWit2x kod. Ovo će dovesti do usporavanja mreže i smanjenja nivoa decentralizacije.

Šta će biti u novembru?

Dokle god svi nodovi prihvataju blokove koje kreiraju rudari, mreža će funkcionisati kao i ranije.

Isto tako, dokle god je 83,28% kompjuterske snage mreže posvećeno SegWit2x planu, novembarski hard-fork neće imati problema u tehničkom smislu.

Pravi izazov je u brendiranju. Bitkoin na koji se navikla većina ljudi je implementacija razvojnog tima. To je implementacija softvera koju je originalno kreirao Satoši. Posle Satošija, šef razvojnog tima bio je Gavin Andresen, a posle njega je došao aktuelni - Vladimir Van Der Lan.

Konfuzija na tržištu?

Postoji stvaran rizik da neki korisnici i preduzeća mogu da pomešaju ‘Bitcoin Core’ klijenta sa pravim bitkoinom, uprkos velikoj podršci SegWit2x protokolu od strane rudara. Ako se to dogodi, očekujemo veliku konfuziju na tržištu.

Još uvek postoje velike šanse da do povećanja veličine bloka ne dođe. Pre SegWit2x kompromisa, oko 40% rudara je podržalo povećanje veličine bloka, a još 40% je podržalo samo SegWit skaliranje. Sada kada su rudari koji podržavaju SegWit prihvatili svoje omiljeno rešenje za skaliranje, jedino što preostaje je da i korisnici ispune svoj deo dogovora iz Njujorškog sporazuma.

U tako zagrejanoj političkoj klimi, sa milijardama dolara u igri, obećanja koja su data u prošlosti se mogu lako zaboraviti.