Uprkos sugestijama da bitkoin udruženja rudara (mining pools) ne prihoduju kao što su navikli, pojavila se nova open-source platforma  za rudarenje kineskog sajta BTC.com koja je prema statistici našla mesto na listi prvih deset udruženja rudara.

Prema statistici distribucije udruženja rudara koju je izradio Blocktrail, BTC.com je pokrenuo novu platformu pre oko dve nedelje, a sada je na desetom mestu na listi udruženja rudara koji pokrivaju 2.40% udela u tržištu, na osnovu prošlonedeljnog rekorda.

U razgovoru za Cointelegraph, Nišant Šerma iz Bitmain-a kaže da je udruženje pokrenuto uprkos halvingu, kojim je smanjena nagrada za blok za pola, jer je rudarska zajednica ostala jaka i još uvek raste.

Rudarenje bez provizije

Bitmain-ov BTC.com koji je počeo kao Block Explorer prošle godine koristi neke pogodnosti za privlačenje korisnika. Udruženje neće naplaćivati proviziju do 2017. godine i ponudiće dodatnih 1% za svakog novog korisnika u prva tri meseca, pod uslovom da korisnik održava hashrate najmanje mesec dana.

Neke od novih karakteristika udruženja su “PoolWatcher” funkcija koja “sluša” druga udruženja da bi smanjila broj nevažećih (orphaned) blokova i povećala produktivnost udruženja; i “BtcAgent” softver koji omogućava vlasnicima “mining farm”-i i rudarima sa više rudara da prate rudare u svom LAN-u u okviru udruženja rudara.

Da li ove karakteristike poboljšavaju konkurentnost prema drugim operaterima i  poziciju na rang listi, mi još uvek ne možemo to da tvrdimo, posebno sa svim poogodnostima koji su i dalje vezane za usluge.

Dobrodošao u klub

Još je dug put do udruženja poput DiscusFish/F2Pool koji trenutno drži 16,12% tržišta, AntPool 14,78%, BW Pool 13,24%, BTCC 12,38% i ViaBTC 9,89%.

Ostali su i Bitfury 8,16%, Slush 6,33%, HaoBTC 4,32% i BitClub Network 2,78%.

ViaBTC je, takođe, relativno nov. pokrenut je pre manje od mesec dana sa najavom da se trenutno testira Bitcoin Unlimited, softverski klijent koji omogućava korisnicima da aktivno učestvuju u daljem razvoju bitkoina.

“Mi testiramo Bitcoin Unlimited, ali još nismo sigurni kada ćemo ga pustiti u upotrebu.”, navode za Reddit.

Poput BTC.com, većina od najboljih deset udruženja rudara, za koje se veruje da sada u potpunosti verifikuju blokove sa Bitcoin Core 0.11, se nalaze u Kini osim Slush-a koji je lociran u Češkoj Republici.

Šta je udruženje rudara (mining pool)?

Udruženja rudara bitkoina omogućavaju rudarima da svoje udruže svoje resurse i hash snagu, a nagradu dele ravnopravno prema udelu kojim su doprineli rešavanju bloka.

Udeli se dodeljuju članovima udruženja rudara bitkoina koji prezentuju valjan proof of work koji je rudar rešio. Oni koriste dve popularne vrste plaćanja - PPS (pay per share) uplata po udelu i DGM (double geometric method) dupli geometrijski metod.