Cena bitkoina je dostigla vrednost od 2.200 dolara i to bi mogao da bude rezultat dogovora da se aktivira SegWit-a pre septembra 2017.

Prema insajderskim izvorima 21. maja u Njujorku, bitkoin rudari su postigli dogovor da pređu na SegWit. To je dobar početak važne Konferencije o konsenzusu koja okuplja bitne ljude u kripto industriji.

Čarli Šrem je ćaskajući na Whalepoolbtc Telegram-u izjavio da ‘velika vest’ stiže sa Konsenzus konferencije i da članovi treba da “kupuju BTC”.

“Kada budem imao sve detalje rećiću vam, i dalje je sve u procesu obrade,” napisao je Šrem, dodajući da je optimističan i potvrdio je da je u vezi sa SegWit-om.

Rudari: Aktivacija SegWit do septembra

Šremov optimizam se vezuje za grupu bitkoin preduzeća koja je zajedno sa Vuom i Silbertom navodno sklopila dogovor u vezi aktivacije SegWit-a za ‘septembar 2017. godine’.

Prema navodima Alistera Majlna, sastanak koji je na konferenciji organizovao Silbert “je doveo do rešenja u vezi aktivacije SegWit-a, za sada.”

Aktivacija u roku od nekoliko meseci

I Cointelegraph može da se pozove na insajdersku vest, gde je izvor želeo da ostane anoniman, da će SegWit biti aktiviran i pre tog datuma.

Navodeći da “nema insajderskih informacija”, Majln je rekao da su se učesnici sastanka složili “da pokrenu fork Core-a...koji će omogućiti aktivaciju SegWit-a čim pre.”

“Ovo će biti praćeno dvanestomesečnom odbrojavanju do hard forka koji će povećati veličinu bloka za 2MB.”

“Zatim Core i druge implementacije imaju izbor da li da aktiviraju ponuđene promene ili ne”, dodaje Majln.

Iako niko još nije zvanično potvrdio, budući plan već podleže kritici, posebno od strane programera Core-a Luke-jr.

“Šta će se desiti kada shvate da će deo njihovog plana koji se odnosi na (nekompatibilni) “SegWit” trajati duže od godinu dana?”, Luke-jr.-ov tvit kao reakcija na vest.

Samson Muov Blockstream takođe traži pojašnjenja od Luke-jr, pošto je ranije ove godine potvrdio septembar kao krajnji rok za aktivaciju.