Naval Ravikant, direktor AngelList-a, objašnjava da sve što je potrebno bitkoinu da bi opstao jeste da postane vrhunsko sredstvo očuvanja vrednosti.

“Sve što je bitkoinu potrebno da bi postao vrhunsko sredstvo očuvanja vrednosti jeste...da opstane,” naveo je Ravikant.

Bitkoin u odnosu na druge novčiće

Dva najveća svojstva i karakteristike bitkoina od njegovog nastanka su njegova decentralizovana priroda i sigurnost. Iako bitkoin nije toliko fleksibilan kao druge blokčein mreže poput Itirijuma, kao sredstvo očuvanja vrednosti i kao mreža za poravnanja daje se prioritet sigurnosti.

U protekle dve godine, rast Itirijuma doveo je do pojave raznih blokčein projekata i mreža. Sa jedinstvenom vizijom i strategijom, blokčein projekti poput Ripla, NEM-a i Itirijum Klasika stiču masovnu popularnost među trgovcima i investitorima u kriptovalute koji očekuju višemilionske prihode.

Korisnici, investitori i trgovci su počeli da porede bitkoin sa drugim blokčein mrežama koje su fleksibilnije i imaju niže naknade. Bitkoin se često poredi sa Itirijumom koji nudi potpuno drugačiju platformu i protokol od bitkoina. On nudi infrastrukturu i mrežu za decentralizovane aplikacije (DApps) i za razliku od bitkoina, novčić Iter je dizajniran kao naknada za transakcije DApp-ova.

Kritike na račun bitkoina

Mejnstrim mediji u većim tržištima, kao što je Južna Koreja, su štampali veoma netačne i prilično pristrasne vesti kako bi kritikovali rastuće naknade i ograničenu fleksibilnost u poređenju sa drugim mrežama.

Neki mejnstrim mediji su okarakterisali visoke naknade kao “naknadu za usluge” i time pomutili percepciju javnosti o bitkoinu.

Mediji, trgovci, korisnici i investitori koji kritikuju relativno visoke naknade u potpunosti ignorišu postojanje kompromisa između sigurnosti i fleksibilnosti.

Do kraja 2016. godine Itirijum je sproveo ukupno četiri ‘hard-forka’, od kojih su tri morala da se bave internim greškama. S druge strane, bitkoin je sproveo jedan ‘hard-fork’ na samom početku postojanja i od tada nije imao ni jednu veliku grešku.

Problemi skalabilnosti

Itirijum je počeo da pati od različitih problema skalabilnosti, uključujući i porast naknada i troškova rada pametnih ugovora.

Iako je Vitalik Buterin ranije izjavio da je veliki broj aplikacija i pametnih ugovora kodiran na neefikasan način, on je naveo da je potrebno više alata kako bi se smanjila veličina pametnih ugovora i troškovi naknada.

Bilo koja blokčein mreža koja dostigne nivo bitkoinove će imati probleme sa optimizacijom mreže. Bitkoin mreži je daleko teže da reši problem skalabilnosti zbog svojih robusnih sigurnosnih mera i decentralizovane prirode. Postizanje konsenzusa unutar otvorene mreže je znatno teže.

“Drugi novčići mogu imati širu upotrebu, ali uglavnom žrtvuju sigurnost u korist upotrebe. Što se tiče funkcije sredstva očuvanja vrednosti , sigurnost je sve”, naveo je Ravikant.

Sigurnosti ili fleksibilnost?

Međutim, Itirijum ne bi trebalo da se poredi sa bitkoinom na prvom mestu zato što nudi nešto što bitkoin ne nudi, a to je fleksibilan i funkcionalan ekosistem za decentralizovane aplikacije. Itirijum nudi infrastrukturu za nova tržišta, kao što su tržišta ICO.

Važno je da korisnici, trgovci i investitori uzmu u obzir kompromise između sigurnosti i fleksibilnosti. Bitkoin je od samog početka dizajniran da vrši funkciju sredstva očuvanja vrednosti, sistema za poravnanja i kao digitalni keš. Za funkciju sredstva očuvanja vrednosti sigurnost je prioritet.