“Bitkoin će spasiti Afriku…” - zaključne su reči Tonija Fakaha (iz Phase3 Telecom-a) u intervjuu za Cointelegraph.

Borba protiv korupcije i stabilizacija ekonomije

Toni Fakah radi za Phase3 Telecom, kompaniju koja ima veliki uticaj na razvoj afričkog ITC tržišta, jer je implementirala Wire Nigeria Project. Projekat je zamisljen od strane Nigerian Communications Commission kako bi pružili pristup internetu u ruralnim zajednicama. Stoga je Toni upućen u probleme sa kojim se njegova zemlja suočava.

U intervjuu je razgovarano o okolnostima koje remete Nigeriju, dok se bore protiv korupcije i da stabilizuju ekonomiju.

U toku je nacionalna debata oko trenutne “politike stranih valuta” koju je pokrenula Centralna Banka Nigerije (CBN). Olakanmi Gbadamosi, direktor za trgovinu i razmenu, je napisao:

“Centralna Banka Nigerije je razmotrila izjave DMB-a (Deposit Money Bank) u vezi sa velikim količinom stranih valuta u svojim trezorima i sa odlukom da stopira prihvatanje keš depozita u stranim valutama na domaće račune. Stoga, u svojim stalnim naporima da zaustavi nezakonite finansijske tokove, a u skladu sa AML (Anti Money Loundring – protiv pranja novca) politikom Federalne Vlade, CBN zabranjuje prihvatanje keš depozita u stranim valutama.”

Gospodin Fakah je to objasnio na slikovit način, kao scenario u kom se seče visoko drveće, kako bi nisko rastinje imalo pristup sunčevoj svetlosti, ali ne bez konačne cene – ogroman deo tog rastinja ostaje zarobljen pod težinom posečenih stabala. Posečeno drveće predstavlja institucije kojima se ne upravlja na pravi način, dok rastinje predstavlja vredni privatni sektor.

Fakah je proučavajući trend prihvatanja kriptovaluta u Africi, zaključio da će se bitkoin veoma brzo raširiti kontinentom. Objasnio je da kada biznismen i dobavljač mogu da trguju i obavaljaju transakcije bez troškova posrednika, cena poslovanja će značajno pasti. U tom trenutku, proizvodi i usluge postaju pristupačniji.

Prema Fakahu, namera CBN-a da reguliše korišćenje kriptovaluta, ranije ove godine, je potez koji će dodatno pomoći postavljanju povoljnog okruženja za poslovanje sa virtuelnim valutama u Nigeriji. To je objavljeno u: Anti-Money Laundering/Combating the Financing of Terrorism, od Dr Okvu Nana, zamenika guvernera finansijskog sistema stabilnosti u CBN.

U zaključnoj rečenici, Fakah je rekao:

“To je zdrav razum, bitkoin će spasiti Afriku!!!”