Švajcarska vlada je rekla da finansijski propisi treba da se brzo prilagode kako bi pružili najbolje uslove za razvoj finteh inovacija, “sa akcentom na Blokčein”.

U saopštenju od srede, 01.03.2017. godine, Federalno veće ove zemlje navodi da želi da kreira “dinamičan finteh sistem, koji bi značajno doprineo kvalitetu finansijskog centra Švajcarske i povećao konkurentnost.”

“Usled brzog napretka digitalizacije u finansijskom sektoru, posebno u oblasti Blokčeina, očekuje se razvoj novih poslovnih modela”, navodi se dalje u saopštenju.

“Federalno veće će pomno pratiti dalji razvoj i predlagati neophodne promene regulative ako budu potrebne.”

Ublažavanje bankarske regulative

Vlast, takođe, predlažu ublažavanje postojećih finansijskih propisa koji se odnose na startape i bankarske licence. Kompanije koje raspolažu javnim sredstvima u iznosu do 100 miliona franaka treba da uživaju u pojednostavljenom izdavanju dozvola i uslovima za rad u odnosu na trenutne.

Slično tome, kompanijama koje raspolažu javnim sredstvima do jednog miliona franaka treba ukinuti izdavanje dozvola i time bi podstakli inovacije manjih preduzeća.

“U tom kontekstu, Federalno veće je pozvalo na ublažavanje regulatornog okvira za provajdere inovativnih finansijskih tehnologija. Ovo ublažavanje regulativa bi trebalo da umanji prepreke za ulazak na tržište provajderima iz finteh oblasti i poboljša pravnu sigurnost celog sektora”, navodi se u saopštenju.

Osvrt na Estoniju

Švajcarska se pozicionirala kao Blokčein lider na neko vreme, obezbedivši povoljan ambijent za Bitkoin startape.

U januaru, zemlja je konačno dala dozvolu za rad provajderu novčanika Xapo-u, koji polako premešta svoje poslovanje iz SAD zbog regulatorne neizvesnosti.

Inicijative e-uprava su aktivne u Švajcarskoj, pa je lokalni startap Procivis napravio studiju u kojoj je uporedio svoj digitalni napredak u protekle dve decenije sa pionirskim e-upravama iz Estonije.

Studija, koju je koordinirala konsultantska kuća Xupery, je utvrdila da je Švajcarska zaostajala za drugima po pitanjima e-uprave, ali i da je vlast sada svesna toga.

“Naše istraživanje pokazuje da uprkos tome što ima reputaciju jedne od najinovativnijih zemalja na svetu, Švajcarska do sada nije iskoristila mogućnosti koje joj digitalizacija u javnom sektoru pruža”, navodi se u studiji.