Da li ste vi jedan od onih koji su iskusili probleme sa potvrdama svojih bitkoin transakcija? To je bio generalni problem, barem nedavno, kada je blokčein imao skoro 50.000 nepotvrđenih transakcija i taj se broj smanjuje.

Navala pritužbi na transakcijske potvrde traju duže nego obično i dolaze u trenutku kada cena bikoina prilazi granici od 700 dolara. U trenutku pisanja teksta, vodeća kriptovaluta vredi 687 dolara, što je rast od pet posto u odnosu na cenu sa početka nedelje kada je bila 656 dolara (23.10.). Kada se te dve stvari poklope, pojave se spekulacije da je sve to na neki način u vezi.

Rast cene bitkoina

Porast cene je opisan kao mikro mehur koji je izazvan slabom ponudom na berzi. Tu su i sugestije da je talasanje cene prouzrokovano predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama. Drugi kažu da je to rezultat pukih dezinformisanja koja se šire na tržištu. Sa druge strane, bilo je i onih koji su rekli da je ‘hodling’ profitabilan za njih iako niko ne može reći da li će se praksa isplatiti na duže staze.

Ove pretpostavke su izgrađene na ranijim tvrdnjama koje ukazuju na slabljenje juana, nedavnom poremećaju u poslovanju PayPal-a zbog hakerskog napada i navodnog pokretanja i tekućih pregovora između Bitfinex-a i hakera koji je ukrao bitkoine u vrednosti od oko 65 miliona dolara.

Zašto potvrde kasne

Iako do sada nije bilo nikakvih zvaničnih potvrda o direktnoj korelaciji između nepotvrđenih transakcija i trenutnog bitkoin saobraćaja, postoje sugestije da bi niske takse transakcija mogle biti ključni faktor koji izaziva kašnjenja. Ovo je uvećano činjenicom da sve više ljudi povećava svoje naknade za transakcije kako bi osigurali da se njihove transakcije uključe u naredni raspoloživi blok koristeći usluge, recimo, Electrum-a. Oni sa nižim naknadama za transakciju moraju da sačekaju duže jer se čini da im se ne žuri!?

Prema Bitcoinfees.21, najbrža i najjeftinija naknada za transakciju trenutno je 110 satošija po bajtu, ako je prosečna veličina transakcije 226 bajtova, to rezultira naknadu od 24.860 satošija, što je oko 0,16 dolara.

Implikacije dugih redova

Kašnjenje u potvrdama transakcija donosi brige, posebno među onima koji  još uvek nisu u potpunosti razumeli kako digitalni svet funkcioniše. Bilo je pritužbi da nije bilo potvrde od dve do četiri dana. Tako duga odlaganja utiču na novčanu vrednost bitkoina, naročito dok se vrednost digitalnih valuta povećava.

Još jedna mana u ovom kašnjenju potvrda jeste problem za trgovce koji prihvataju bitkoin kao sredstvo plaćanja. Oni će morati da čekaju duže da se njihove transakcije potvrde. To će, takođe, uticati i na korisnike. To će biti neprijatno za obe strane i u slučaju vremenski ograničenih proizvoda i usluga bi dovelo do obeshrabrivanja upotrebe bitkoina kao sredstva razmene.

Frustracije koje se stvaraju kod svakodnevnih korisnika takvim kašnjenjem utiču na iskustva korisnika i obeshrabruju koncept marketinga za nove korisnike.

Takođe nas dovodi do argumenata za povećanje veličine bloka, uz natezanja u prilog i protiv ovog poteza. Ovo uvek iznosi na videlo podele u bitkoin zajednici koja želi da bitkoin služi svojim korisnicima bolje, ali iz različitih perspektiva.