Nije nikakva tajna da je Chicago Mercantile Exchange (CME), najveće tržište robe sa dodatom vrednosti u SAD-u, potvrdila da će u četrvtom kvartalu 2017. dodati u svoju ponudu bitkoin fjučerse. Bitkoin je značajno porastao, dostigavši najvišu cenu od 7.500 dolara.

Kako bi odredio cenu za razmenu, CME je stvorio CME CF Bitkoin referentnu stopu (BRR), koja služi kao referentna stopa dnevne cene bitkoina u dolarima. Ova cena će se preuzimati sa sajtova četiri berze: Bitstamp, GDAX, itBit i Kraken.

Cointelegraph je razgovarao sa generalnim direktorom Bitstampa Nejcom Kodričem kako bi bolje razumeo šta će dodavanje bitkoina značiti za tržište kriptovaluta u celini.

Cointelegraph: Hvala što ste odvojili vreme da nam pomognete da prevaziđemo ovaj veliki korak za bitkoin. Prvo, da li vidite bitkoin više kao robu ili valutu i zašto?

Kodrič: Dok bitkoin ima neke karakteristike valute, može se koristiti kao sredstvo razmene i sa njim možete olakšati transakcije, takođe, trguje se i kao roba sa dodatom vrednosti.

CT: Zašto je dodavanje bitkoina u CME tako važan korak?

K: To je definitivno još jedan značajan korak, možda i najznačaniji korak do danas u profesionalizaciji klase imovine. CME-ovo lansiranje bitkoin fjučersa, takođe, će otvoriti put za više kripto-povezanih finansijskih proizvoda.

CT: Kako je Bitstamp uključen u ovaj projekat?

K: Bitstamp je jedna od četiri berze i platforme za trgovanje koje će pružati podatke o cenama za BRR kroz saradnju sa Crypto Facilities Ltd. Mi smo zapravo pružali podatke više od godinu dana dok su proučavali mogućnost stvaranja bitkoin fjučers tržišta.

CT: Zašto je ova rola dodavanja ključna za celokupni proces CME-a?

K: Berze i platforme koje pružaju podatke o cenama moraju imati čvrste sisteme za otkrivanje i sprečavanje bilo kakvih potencijalnih tržišnih manipulacija. Od suštinskog je značaja da se osiguramo da svi dobijeni podaci ne uključuju nikakve oblike manipulacije koje mogu uticati na registar. Ponosni smo što smo stekli poverenje u industriju i bili smo odabrani da budemo deo novog bitkoin fjučers tržišta.

CT: Kako vidite da će ove vesti o CME uticati na Bitkoin, po pitanju cene?

K: Nemam komentar.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić