Bitkoin stručnjacima je odavno jasno da politička neizvesnost bitno utiče na rast kriptovaluta, barem još neko vreme.

Zbog toga je italijanski referendum i pobeda onih koji su zaokružili ‘ne’ kreiralo nagađanje da će ostavka premijera Italije Mateo Rencija povećati cenu bitkoina na 800 dolara.

Italegzit

Bitkoin bi mogao da raste u skorijoj budućnosti, nekoliko investitora smatra da je referendumsko ‘ne’ signal za nestabilnost u italijanskom finansijskom sektoru što bi moglo dovesti do odluke da Italija napusti evrozonu (Italegzit).

Ove “loše” vesti za Evropu bi mogle biti dobre za bitkoin, poput Bregzita pre nekoliko meseci, iako ne izgleda tako u ovom trenutku.

Navikli smo na situaciju da svaki put kad berza doživi pad, investirtori se okrenu bitkoinu. Kao digitalna valuta bitkoin se prepoznaje kao finansijska “bezbedna zona” u vreme ekonomskih kriza.

Međutim, trenutno je cena bitkoina u padu, “možda zato što je italijanska Vlada još uvek u kancelarijama”, objašnjava italijanski advokat Đuzepe Grisorio koji je član Bitkoin Fondacije Pulje.

U vezi sa mogućnostima da se dogodi Italegzit, navodi:

“Mnogo zavisi od nove Vlade: ako je Vlada otuđena od svojih građana, ona će pogoršati jaz u odnosu na EU. Ako budemo imali nove izbore, koalicija stranaka može da pobedi na anti-evropskim pozicijama. U svakom slučaju, izlaz iz evrozone je izvestan.”

Drama italijanske privrede

Prema navodima italijanskih stručnjaka, Italija će izaći iz evrozone.

Za Volfganga Monča, direktora Fajnenšal tajmsa, poraz Rencijeve Vlade će biti dramatičan događaj za italijansku industriju.

Prema njegovim navodima, to će dovesti do napuštanja evropske valute, a možda i Evropske unije.

Naravno, u ovom trenutku to je samo spekulacija, ali i svakako jedan od mogućih budućih scenarija koje moramo uzeti u obzir.