Blockchain.info je objavio da je u periodu od 20.-27. novembra bila najprometnija sedmica ikada što se tiče bitkoina, nekoliko desetina hiljada nepotvrđenih transakcija se pojavilo na mreži ponovo i navelo pitanje o naglom povećanju, uključujući: Da li smo na pragu opšteg prihvatanja? Da li će ovo trajati? Da li je ovo napad spam-a?

Blockchain.info je prijavio da je u nedelju bilo dva miliona transakcija, zaostatak od desetine hiljada transakcija koje čekaju na potvrdu i rekordan broj transakcija obrađenih u jednom danu - 333.466 što je rezultiralo da se na potvrdu čeka i duže od dva sata.

Kažu da je nedavna epizoda intezivnija od prethodne koja se dogodila u nedelju između 24.-28. oktobra, što se može pripisati subjektu koji konsoliduje veliki broj ulaza. Za ovu epizodu, broj izlaza je povećan u većoj meri nego što je uobičajeno tokom zagušenja, uzrokujući vremenski dužu potvrdu bloka i vršenje pritiska na mrežu iako broj neutrošenih izlaza raste.

Znakovi masovnog usvajanja

Masovno usvajanje je moguće kao rezultat nekoliko faktora koji su se desili u Indiji, Kini i drugim delovima sveta. Takvo usvajanje bi dovelo do trajnog povećanja broja transakcija. Dok se to ne potvrdi kao slučaj, a uzimajući u obzir mogući drugi spam napad, najlogičnije objašnjenje bi bilo - neobično ponašanje.

Iz druge perspektive ne bi moralo da bude ništa od gore navedenog. Moguće je da neki pojedinac šalje više transakcija u krug iz njemu poznatih razloga.

Na koji god način, jasno je da je došlo do porasta Bitkoin aktivnosti, uključujući i njegovu cenu koja trenutno iznosi 775 dolara, što je rekord od 2014. godine prema navodima CoinMarketCap-a.

Blockchain.info u svojoj izjavi navodi:

Broj Bitkoin transakcija i jedinstvenih adresa je u porastu. Tržišna cena bitkoina kao i broj Blokčein novčanika je  porastao 35% u poslednjih 6 meseci. Međutim, gledajući dublje u broj izlaza po transakciji, primećujemo da je razmera transakcija sa 17 izlaza tri puta veća nego što je uobičajeno (0,96% u odnosu na 0,32%) tokom perioda zagušenja (prvi je primetio ovo: https://twitter.com/LaurentMT/status/802997950272172034). Ova razlika je direktan uzrok barem za dodatnih 5 do 6MB transakcionih podataka obrađenih u periodu zagušenja.”