Da li ste čuli za Feliksa Vejsa koji je proputovao svet za 18 meseci trošeći samo bitkoine? Uspeo je da poseti 50 gradova i 27 država. Njegovo iskustvo je inspirisalo pisca ovog članka da se zapita kako bi takvo putovanje izgledalo u njegovom rodnom gradu, Budimpešti.

Iako je bitkoin sve popularniji, njegova široka upotreba u svakodnevnom životu u Mađarskoj još nije na vidiku. Uprkos činjenici da su susedi: Austrija i Slovačka ispred Mađarske u smislu proizvoda i usluga koji se mogu kupiti bitkoinom, postoji dosta preduzeća u Mađarskoj koja prihvataju plaćanja u bitkoinima.

Dakle, ako hoćete da organizujete kratak ‘beg’ u Budimpeštu, ne odustajte od njega još uvek. Evo nekoliko saveta kako da provedete vreme u Budimpešti plaćajući bitkoinom.

Put u Budimpeštu i po Budimpešti

Kupovina avio karte do Budimpešte je prilično jednostavna putem CheapAir, najpoznatijeg sajta za rezervaciju karata u bitkoin svetu. Rezervacija preko njih traje nekoliko minuta.

Kada sletite na međunarodni aerodrom Franc List, najbrži način da stignete do centra grada je taksi. U februaru 2016. je Budimpeštanski Taksi uveo bitkoin kao sredstvo plaćanja za svoje putnike.

Nema potrebe da se brinete o razmeni valute sa velikim provizijama na aerodromu, samo naručite taksi i uživajte u vožnji. Bitkoin plaćanja olakšava CoinPay i možete da proverite da li je korektno naplaćeno pošto primite dokaz o uplati u obliku štampanog računa, e-maila ili tekstualne poruke.

Smeštaj

Prvi i još uvek jedini hotel u Mađarskoj koji nudi plaćanje u bitkoinima je Paprika Hostel, koji se nalazi u centru grada.

Još jedna ustanova planira da prihvati bitkoin, apartman pored jezera Tata, nekih 100km udaljen od glavnog grada. Dobra strana je da možete direktno da rezervišete.

Međutim, ako ste u potrazi za širim spektrom opcija, Expedia će biti Vaš krajnji vodič. Spisak više od 400 hotela u Budimpešti, svako garantuje da ćete naći idealno mesto za boravak u gradu.

Restorani i barovi

Budimpešta ima dosta poznatih restorana, da ne pominjemo ‘pabove ruine’ koji su jako popularni za turiste. Do sada, bitkoin plaćanja su moguća u nekim od njih. Posle napornog dana razgledanja, HQ kafe u sedmom okrugu je moguće jedini u kojem možete platiti kafu i dezert bitkoinima.

Klub Anker i AnKER’T (bašta pivnica, idealna za letnje posete), koje se nalaze u centru (šesti okrug), su poznate po prihvatanju bitkoina kao sredstvo plaćanja.

Ako odlučite da provedete noć u gradu, velike su šanse da ćete biti u blizini Deak Ferenc trga pa možete da svratite i u ova dva bara.

Bitkoin bankomati u Budimpešti

Ako smatrate da nema dovoljno mesta koja prihvataju bitkoine, uvek postoji mogućnost da posetite bitkoin bankomat i podignete mađarske forinte. Trenutno, postoje dve opcije da se to uradi: u klubu Anker ili u Stop Shop tržnom centru koji se nalazi u trećem okrugu.

Prvi bankomat je počeo sa radom u klubu Anker pre više od dve godine, inicijativom javnosti. Klub je centralno mesto za bitkoin entuzijaste tako da tamo možete da se pridružite razgovoru na teme korišćenja bankomata ili budućnosti kriptovaluta, što može dovesti do stvaranja novih poznanstava.

Stvari za koje vam ne bi palo napamet da se mogu kupiti uz pomoć bitkoina

Iako je lista ustanova koje prihvataju bitkoin u Budimpešti kratka, opseg usluga koje nude je iznenađujuće širok. I jako bitna stvar, sve te firme nude popuste na plaćanja u bitkoinima.

Na primer, imate mogućnost plaćanja sa bitkoinima za dresuru pasa (omogućeno na mađarskom i engleskom jeziku). Možete uložiti u zlatnike i srebrnjake iz 18 veka, donirati u dobrotvorne svrhe ili ponude na raznim aukcijama predmeta aukcijskih kuća. Kupovina nakita ili filtera za vodu u određenim lokalnim kompanijama.

Ipak, nije iznenađenje da je većina mađarskih kompanija otvorena za prihvatanje bitkoin plaćanja i to onih čije su usluge vezane za finteh, poput elektronskog webshop-a ili provajdera internet monitoringa.

Ali zašto bi ta preduzeća imala u ponudi bitkoin plaćanja? Odgovor je da većina njih vidi mogućnost plaćanja u bitkoinu kao jedinstven način promocije i pozicioniranja sebe kroz napredan biznis. Oni nikada nisu imali bitkoin kupce ali ih ova opcija izdvaja od konkurencije i donosi dodatni publicitet.

U ovom trenutku Mađarska je tek na početku usvajanja bitkoin plaćanja i preduzeća sa opcijom bitkoin plaćanja se i dalje smatraju pionirima u ovom aspektu. Dakle, putovanje u Budimpeštu može biti izazov ako bi se plaćalo samo uz pomoć bitkoina, ali je moguće i broj preduzeća koji omogućava je sve veći.

 

                         Pripremljeno uz pomoć  http://www.bitcoinbazis.hu