Među korisnicima bitkoina primetna je panika zbog mogućnosti podele kripto-zajednice. Vlasnici onlajn novčanika su, zbog nedostatka tehničkog znanja o funkcionalnostima Bitkoin protokola, zabrinuti da ne ostanu samo sa jednim lancem koji njihov servis podrži.

Novajlije sumnjaju u mogućnost splitovanja njihovih bitkoina između oba lanca. U situaciji kada cena bitkoina varira, novajlije misle da neće imati priliku da izaberu koji lanac će podržati.

Problem za menjačnice

Direktor bitkoin menjačnice iz Srbije - ECD.rs, Aleksandar Matanović je potvrdio da je činjenica da fork neće biti jednostavan zadatak za provajdere novčanika, kao ni za menjačnice.

Međutim, on navodi da bi svi trebalo da imaju novčiće u oba lanca nakon podele, bez obzira gde su ih prethodno držali.

Matanović objašnjava da je sa Itirijumom sve bilo lakše zvog elementa iznenađenja vezanog za ETC:

“Malo ko je očekivao da će se pojaviti ETC, tako da su menjačnice samo nastavile da rade kao što su radile i pre, a kasnije su dodale trgovinu ETC-om u svoje servise. Kod Bitkoina, to će biti teže, jer u slučaju hard fork-a, oba lanca će biti važna od samog trenutka podele lanaca.“

Matanović je istakao da će ljudi očekivati da menjačnice imaju dostupne obe verzije bitkoina za trgovanje odmah nakon podele. Takođe napominje da ne bi bilo iznenađujuće da, ukoliko se dogodi hard fork, menjačnice prestanu sa radom na par sati ili dana, kako bi imali vremena da se prilagode.

Pripreme

Džejson Kasidi, predsednik u Crypto Consultant, pretpostavlja da postoji neki plan kako bi se sprovele promene u slučaju da se dogodi hard fork.

Kasidi objašnjava da hard fork kreira 2 verzije Blokčeina, 2 mreže i 2 verzije softvera. Na rudarima ostaje odluka koji će Blokčein podržati. Nedavno je grupa od 20 menjačnica u zajedničkoj izjavi pružila podršku Bitkoin Core-u.

Menjačnice će, verovatno, tretirati Bitcoin Unlimited kao i ostale altkoine.

Zamrzavanje povlačenja bitkoina

Kasidi je napomenuo da će menjačnice, ukoliko se dogodi hard fork, zamrznuti povlačenje bitkoina na neko vreme, pa možda čak i pre samog hard forka. Menjačnice će morati korisnicima koji su imali BTC da dodele i BTU (Bitcoin Unlimited Coins) i BTC (standardni bitkoin).

Kasidi je rekao:

“Ukoliko imate 5 BTC-a na menjačnici pre hard fork-a, treba da imate 5 bitkoina na Core mreži kao i 5 bitkoina na Bitcoin Unlimited mreži nakon fork-a.“