3. januara je prošlo osam godina od trenutka kada se bitkoin predstavio svetu. Tokom proteklih 12 meseci, bitkoin je ostvario značajne prekretnice, uključujući trogodišnji rekord u visini cene, broj novčanika u opticaju (preko 15 miliona) i uvođenje mnogih rešenja vezanih za skaliranje.

Hiljadu dolara - međukorak

Prvog dana trgovanja u 2017., bitkoin je dostigao vrednost od 1.000 dolara, a zatim i nadmašio 1.020 dolara po prvi put u tri godine. Veoma je blizu postizanja rekorda svih vremena koji je iznosio 1.160 dolara, a više stručnjaka, uključujući i Vini Lingama, predviđa da će rekord nadmašiti početkom 2017. godine.

Analitičari prepoznaju tri najvažnija faktora koja su uticala na nedavni skok cene. To su: globalna ekonomska neizvesnost praćena porastom stopa Federalnih rezervi i devalvaciji nekih valuta i treće, povećanje tražnje u vezi sa smanjenjem ponude.

Uvaženi analitičari, uključujući CNBC-ovog Brajana Kelija, istakli su ekonomsku krizu u Indiji i Venecueli kao glavni faktor naglog skoka cene bitkoina, pošto je veći broj ljudi usmerio svoju pažnju prema alternativnim rešenjima izvan oblasti tradicionalnih finansija.

Na osnovu trenutnog trenda, Lingam je izjavio da će bitkoin najverovatnije vredeti dvostruko ili trostruko više do kraja ove godine.

Lingam navodi:

“Ja očekujem da će se cena povećati 2-3 puta u 2017. godini. To može dovesti do rasta cene prema drugim valutama od 4-7 puta, ali mislim da je fer reći da je USD/BTC uparivanje ono što mi treba da koristimo kao reper.”

Generacija bitkoin novčanika

Blockchain.info je najveći i najpopularniji provajder usluga bitkoin novčanika na tržištu danas. Premšen je broj od 11 miliona bitkoin novčanika u opticaju.

Početkom 2016. godine, ukupan broj blokčein novčanika je jedva prelazio 5,5 miliona. U roku od 12 meseci, broj novčanika se više nego udvostručio, prikazujući ubrzan rast u bazi korisnika, kako za kompaniju tako i za bitkoin.

Coinbase, drugi vodeći provajder usluga bitkoin novčanika i menjačkih poslova, izjavio je da uslužuje više od 5,2 miliona klijenata, koji su dodali milione novčanika u promet, izuzimajući 11 miliona blokčeinovih postojećih. Što se tiče drugih popularnih provajdera usluga novčanika, možemo navesti Mycelium koji ima stotine hiljada novčanika. Ukupan broj novčanika je veći od 15 miliona.

Rešenja

2016. je godina aktivnog razvoja bitkoina, uz puštanje u rad inovativnih ‘on-chain’ metoda za skaliranje kao što je SegWit za koji se predpostavlja da će obezbediti povećanje kapaciteta bloka za 2,1 put.

Ostala rešenja za privatnost i skaliranje su TumbleBit i Lightning, koji će omogućiti korisnicima metode pomoću kojih će rešavati anonimne transakcije i trenutne isplate.

Lightning Mreža će omogućiti korisnicima da naprave instant i jeftinu transakciju za širok spektar aplikacija, kao što su mikrotransakcije za društvene medije i platforme za razmenu sadržaja.