Komentatori društvenih mreža kritikuju uslugu skraćivanja URL-a Bit.ly (Bitly) nakon što je korisnik Tvitera upozorio Andreasa Antonopoulosa 3. novembra da je usluga blokirala linkove koji imaju veze sa kriptovalutama iz njegove knjige.

Antonopulos, autor nekoliko poznatih vodiča za bitkoin, ismevao je Bitly na Tviteru zbog blokade, koji se navodno proteže na preko 200 linkova u 'Mastering Ethereum', koji je trebao da bude objavljen za oko četiri nedelje.

"Zašto blokirate http://bit.ly linkove veb sajtova za kriptovalute?", pitao je, dodajući:

"Treba da objavim svoju četvrtu knjigu i ima oko 200 http://bit.ly linkova u njoj. Ako ćete blokirati linkove, mora ću da uklonim svih 200 i zamenim ih sa konkurentskim [.]"

Bitly se oglasio da nisu javno reagovali od 5. novembra, dok su komentatori brzo stali u odbranu Antonopulosa, govoreći kako se treba udaljiti od "centralizovanih" servisa.

Odgovarajući na njegov tvit, jedan korisnik parafrazirao je Antonopulosov poznati umirujući zvuk o vlasništvu bitkoina koji se redovno pojavljuje u razgovorima i onlajn pitanje/odgovor (Q&A) sesijama.

"Ne oslanjajte se na Bitly niti na bilo koji servis za skraćivanje. Sve su to jedinstvene tačka neuspeha (SPoF)", napisao je, dodajući:

"Nisu vaši ključevi, nisu vaši bitkoini? Nije vaš (skraćivač), nije vaš link."

Prošle nedelje, knjiga Antonopulosa, "Mastering Bitcoin", bila je u kontraverznoj situaciji nakon što ju je kineska državna televizija predstavila, otkrivajući da mandarinska verzija knjige nema naslovne linkove vezane za bitkoin.

 

Pripremio: Nikola Mosurović