Jian Vu i Mikri Žan Ketuan, suosnivači Bitmain-a, napustiće svoje pozicije kao suosnivači, ali će i dalje upravljati važnim odlukama kompanije, preneo je South China Morning Post 10. januara.

Ljudi koji su upoznati sa tom temom su izjavili da će direktor Bitmain-ovog proizvodnog inženjerstva Vang Haičao verovatno da preuzme mesto direktora u budućnosti na neodređeno vreme. Haičao je navodno već preuzeo neke od dužnosti.

Reorganizacija, koju je Bitmain odbio da zvanično potvrdi, usledila je nakon nekoliko nedelja glasina o promenama na višem rukovodećem nivou.

Bez navođenja konkretnih izvora, Post je dodao da će Vu i Žan kasnije postati suosnivači kompanije.

"Nakon što Vang preuzme, Vu i Žan će se udaljiti od svakodnevnih poslovnih aktivnosti kompanije, ali će i dalje odlučivati", potvrdio je jedan od izvora.

Kako je izvestio Cointelegraph, kineski mediji su prvi put objavili glasine o repozicioniranju Vua krajem decembra. Mesec dana ranije, druge glasine su sugerisale da je Vu izgubio moć odlučivanja.

Bitmain se suočava sa velikim tranzicionim periodom početkom 2019. godine. Nakon što je prošlog meseca zatvorio svoje poslovanje u Izraelu, komentatori očekuju da će kompanija uskoro objaviti masovna otpuštanja osoblja.

Planovi za sprovođenje inicijalne javne ponude (IPO) u Hong Kongu takođe su se suočili sa sumnjama, verovatno zbog zabrinutosti regulatora zbog stalne nestabilnosti na tržištima kriptovaluta.

 

Pripremio: Nikola Mosurović