Bitmain je dostigao procenu vrednosti od 15 milijardi dolara; podrška najvećeg akcionara Ubera

Bitmain je sada vredan 15 milijardi dolara nakon što je zatvorio predprodaju inicijalne javne ponude (IPO), uz podršku izuzetnih investitora, objavio je “QQ News” 4. avgusta.

Ugovor o novom finansiranju, za koji se navodi da je zatvoren u subotu, uključuje ulaganja od kineskog konglomerata Tencent i japanskog Softbank-a, drugog tehnološkog giganta koji ima 15% udela u vlasništvu Ubera.

Tencent , u međuvremenu, razvija kinesku dominantnu društvenu medijsku platformu VeChat, koja ima preko milijardu globalnih korisnika i premašila je tržišnu vrednost Fejsbuka za 72 milijarde dolara u martu ove godine.

Prema KK-u, Bitmain planira da objavi svoj IPO na berzi u Hong Kongu u septembru ove godine, po procenjenoj vrednosti od 30 milijardi dolara. Kao što je prethodno izveštavao Cointelegraph, izvršni direktor kompanije Bitmain Jihan Vu nagovestio je o planovima za IPO početkom juna.

U februaru 2018. Bitmain je navodno držao 70-80 odsto svetskog tržišta za hardvere za rudarenje  bitkoina i imao je između 3 i 4 milijarde dolara u operativnim profitima u 2017. godini - više od proizvođača američke grafičke procesorske jedinice Nvidia.

Krajem jula, Fortune je objavio da je Bitmain zaradio oko milijardu dolara neto dobiti u prvom tromesečju 2018. godine, istog meseca zatvorio je finansiranje serije B sa 300-400 miliona dolara i uvećao svoju vrednost do 12 milijardi dolara.

U međuvremenu, još jedan kineski kripto-rudarski gigant, Canaan Creative, planira da pokrene sopstveni IPO - takođe na Hongkonškoj berzi.

Bitmain je otkrio da će izgraditi blokčein data centar i rudarski objekat u Teksasu u vrednosti od 500 miliona dolara, u sklopu njegove ekspanzije na tržište SAD-a, nadajući se da će početi operacije centra do početka 2019. godine.


 

Pripremila: Majda Petrović