Bitmain je sada vredan 15 milijardi dolara nakon što je zatvorio predprodaju inicijalne javne ponude (IPO), uz podršku izuzetnih investitora, objavio je “QQ News” 4. avgusta.

Ugovor o novom finansiranju, za koji se navodi da je zatvoren u subotu, uključuje ulaganja od kineskog konglomerata Tencent i japanskog Softbank-a, drugog tehnološkog giganta koji ima 15% udela u vlasništvu Ubera.

Tencent , u međuvremenu, razvija kinesku dominantnu društvenu medijsku platformu VeChat, koja ima preko milijardu globalnih korisnika i premašila je tržišnu vrednost Fejsbuka za 72 milijarde dolara u martu ove godine.

Prema KK-u, Bitmain planira da objavi svoj IPO na berzi u Hong Kongu u septembru ove godine, po procenjenoj vrednosti od 30 milijardi dolara. Kao što je prethodno izveštavao Cointelegraph, izvršni direktor kompanije Bitmain Jihan Vu nagovestio je o planovima za IPO početkom juna.

U februaru 2018. Bitmain je navodno držao 70-80 odsto svetskog tržišta za hardvere za rudarenje  bitkoina i imao je između 3 i 4 milijarde dolara u operativnim profitima u 2017. godini - više od proizvođača američke grafičke procesorske jedinice Nvidia.

Krajem jula, Fortune je objavio da je Bitmain zaradio oko milijardu dolara neto dobiti u prvom tromesečju 2018. godine, istog meseca zatvorio je finansiranje serije B sa 300-400 miliona dolara i uvećao svoju vrednost do 12 milijardi dolara.

U međuvremenu, još jedan kineski kripto-rudarski gigant, Canaan Creative, planira da pokrene sopstveni IPO - takođe na Hongkonškoj berzi.

Bitmain je otkrio da će izgraditi blokčein data centar i rudarski objekat u Teksasu u vrednosti od 500 miliona dolara, u sklopu njegove ekspanzije na tržište SAD-a, nadajući se da će početi operacije centra do početka 2019. godine.


 

Pripremila: Majda Petrović