Jihan Vu, izvršni direktor hardverskog giganta za bitkoin rudarenje Bitmain-a, navodno planira da sprovede globalnu inicijalnu privatnu ponudu (IPO), prenosi sekcija za praćenje kripto dešavanja magazina Fortune „The Ledger" 30. jula.

Bloomberg je u junu izvestio kako je Vu bio "otvoren" za održavanje IPO-a na tržištu gde je dominantan američki dolar – kao što je tržište Hong Konga - kako bi omogućio investitorima da ulože.

Fortune piše  da je njihov dnevni bilten "Term Sheet" dobio mejl od neimenovanog izvora bliskog Bitmain-u u kojem se detaljno objašnjavajuju nedavni finansijski podaci kompanije pre IPO-a, koji će se popuniti "veoma brzo" na ovakvom inostranom tržištu.

Prema podacima navedenim u mejlu, Bitmain je u prvom kvartalu 2018. zaradio oko milijardu dolara neto dobiti, sa procenom od 2 do 3 milijarde dolara za celu godinu.

Bitmain planira da prikupi više sredstava za ukupno vrednovanje od oko 14 milijardi dolara, što je skoro 17 posto više od 12 milijardi dolara koje su prijavili nakon serije B junskog ciklusa prikupljanja finansijskih sredstava. Bitmain je takođe ostvario neto dobit od 1,2 milijarde dolara i oko 50 odsto neto marže u 2017. godini, prema reviziji KPMG-a kako navodi elektronska pošta.

Bitmain je prikupio između 300 i 400 miliona dolara od Sekuoia Capital, filijale Sekuoia China, američkog hedž fonda Coatue i vladinog investicionog fonda EDBI iz Singapura tokom prikupljanja sredstava u junu. Firma je ranije prikupila 50 miliona dolara tokom prikupljanja sredstava u seriji A od Sekuoia Capital i IDG Capital u septembru 2017. godine.

Krajem juna, Bitmain je obelodanio svoje rudarske i rudarsko-hardverske postupke isporuke s namerom da pokaže posvećenost kompanije da podrži "pravičan i transparentan kriptovalutni ekosistem".


 

Pripremila: Majda Petrović