Vodeća kompanija za rudarenje bitkoina Bitmain je procenjena da vredi 12 milijardi dolara posle B runde prikupljanja sredstava, prenose lokalne vesti Caixin 6. jula.

Prema Caixin-u, Bitmain je prikupio između 300 i 400 miliona dolara od Sequoia Capital, ćerke firme Sequoia Kina, američkog hedž fonda Coatue i singapurskog državnog investicionog fonda EDBI. U septembru 2017, Bitmain, čije je sedište u Pekingu, je dobio 50 miliona dolara u A rundi prikupljanja sredstava od Sequoia Capital I IDG Capital.

Početkom juna, predsednik kompanije Jihan Vu je rekao da je “otvoren” za plan da se ponudi inicijalna javna ponuda (IPO) u Hong Kongu. Vu je rekao da bi IPO projekat u regionu bio dobra prilika da investitori ulože svoja sredstva.

U maju, jedan od glavnih konkurenata Bitmain-a, kineski Canaan Creative, je objavio da će početi IPO na berzi u Hon Kongu u julu. U intervjuu za Rojters u aprilu, Canaan-ov potpredsednik Jianping Kong je rekao “bolje je da izađemo na neku drugu berzu umesto domaće, ipak smo mi globalna firma.”

Osnovan u 2013, Bitmain Technologies je privatna kompanija koja razvija hardver za rudarenje bitkoina i ASIC čipove. Kompanija je navodno držala 70-80% tržišta hardvera za rudarenje bitkoina u februaru 2018. Bitmain takođe drži i jedan od najvećih pulova za rudarenje bitkoina Antpool. Početkom ove godine kompanija je navodno bila uključena u razvijanju Ant Creek centra za rudarenje u Americi.

 

Pripremio: Stevan Kostić