Kineski tehnološki gigant Bitmain je najavio da će pustiti u prodaju Ethash ASIC mašine za rudarenje, prema navodima iz tvita od 3. aprila.

U tvitu, Bitmain navodi da je Antminer E3 “najmoćnija i najefikasnija EtHash ASIC mašina za rudarenje na svetu”. Prodavaće se po ceni od 800 dolara po jedinici, neće biti dostupne u Kini, niti se mogu otpremiti u Hong Kong, Makao ili Tajvan. Narudžbe su ograničene na jednu jedinicu po osobi. Bitmain će prihvatiti samo bitkoin keš (BCH) i američke dolare kao opciju plaćanja za prvu seriju.

Ponudom ovog novog hardvera, Bitmain potvrđuje glasine koje cirkulišu u kriptozajednici da će uskoro da razvije Ethash mašine za rudarenje. Ethash je Proof-of-Work (PoW) hešing algoritam koji se koristi za Itirijum (ETH) i razne druge altkoine.

Kao što je Cointelegraph preneo, neki u itirijum zajednici su predložili mogućnost hard-forka u ETH protokolu kako bi učinili neispravnim ETH ASIC mašine. Osnivač Itirijuma Vitalik Buterin sugeriše da je protokol već otporan na centralizaciju rudarskih operacija u itirijumovom pismu o namerama (whitepaper):

“Prvo, Itirijum ugovori mogu uključiti svaku vrstu računanja, tako da bi ASIC mašine za Itirijum u osnovi bile ASIC mašine za opšte računanje, tj. unapređeni CPU (procesor)...Agoritam dozvoljava svima da “otruju bunar”, uvodeći veliki broj ugovora u blokčein koji je specijalno dizajniran da spreči određene ASIC mašine.”

Bitmain je nadmašio američkog proizvođača grafičkih kartica Nvidia-u iz perspektive ukupne dobiti u 2017. godini, sa ukupnom dobiti od 3-4 milijarde dolara i udelom na tržištu mašina za rudarenje bitkoina i ASIC mašina od 70%-80%.