Bitkoin (BTC) rudarski gigant Bitmain predstavio je svoj novi ASIC čip koji će uskro biti korišćen u novim kompanijskim uređajima za rudarenje kriptovaluta "Antminer", prema Rojtersu 21. septembra.

Čip je deo aplikacije specifičnog integrisanog kola (ASIC) koji je deo prilagođenog hardvera koji je programiran da rudari kriptovalute zasnovane na specifičnom heš algoritmu.

Izvršni direktor i suosnivač Bitmain-a, Jian Vu navodno je najavio novi ASIC čip BM1391 za rudarenje kripta tokom predavanja na Svetskom samitu rudarenja digitalnih valuta u Gruziji.

Prema Vuu, Bitmain je sada počeo masovno da proizvodi čip i planira da ga integriše u Antminer uređaje sledeće generacije.

Za novo “ubrzanje“ ASIC čipova je rečeno da koristi SHA256 algoritam i zasniva se na visoko naprednoj tehnologiji proizvodnje poluprovodnika, 7nm (nanometar) Finfet-a. On navodno integriše "više od milijardu tranzistora", koristeći specijalnu strukturu kola i niskoenergetsku tehnologiju za optimizaciju efikasnosti. Prema rečima izvršnog direktora Vua, testovi su pokazali da čip "može postići odnos potrošnje energije rudarenja do kapaciteta koji je nizak kao 42J /T."

Vu je naglasio da kako industrija sazreva, "eksponencijalni rast" korisničkog prometa blokčeina znači da će biti potrebno više procesorske snage da se održi korak. Predviđao je da će razvoj računarske tehnologije takođe morati da bude integrisan sa blokčeinom kako bi rešio izazove sa kojima se suočava rastuća industrija.

Pre nekoliko dana, proizvođač bitkoin softvera za rudarenje Bitfury Group predstavio je svoj ASIC čip nazvan Bitfury Clarke, čija kompanija planira da se integriše u domet hardvera, uključujući i svoje servere za rudarenje.

U julu, Cointelegraph je objavio da je opadajući trend tržišta kripta negativno uticalo na prodaju ASIC čipova, sa predviđenim padom cena od 20% u tom mesecu. Pogođeni su dobavljači grafičkih kartica uključujući Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), kao i njihovi partneri za dizajn servisa integrisanih kola (IC) poput Global Unichip-a.
 

Pripremio: Nikola Mosurović