Suosnivač berze kripto-derivata BitMEX, Ben Delo, pridružio se grupi od preko 200 milijardera obećavajući da će donirati većinu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe.

Giving Pledge, koje su osnovali Bill i Melinda Gejts zajedno sa Vorenom Bafetom, je inicijativa za super-bogate da ulože više od polovine svog bogatstva u dobrotvorne svrhe. U decembru prošle godine, generalni direktor Coinbase-a Brajan Armstrong postao je prvi kripto poduzetnik koji je stavio potpis na inicijativu.

Delo, koji ima 35 godina, u aprilu je napisao da će iskoristiti svoje bogatstvo da "zaštiti buduće generacije i zaštiti dugoročne perspektive čovečanstva". U tom cilju, Delo želi da usmeri svoju pažnju - i njegove finansije - da se „uhvati u koštac sa izazovima i mogućnostima koje nameću nove tehnologije u predstojećem veku“.

„Naši daleki preci nisu posedovali tehnologiju koja bi mogla izazvati ljudsko izumiranje. Mi jesmo. Nuklearna sigurnost se ne može uzeti zdravo za gotovo. Perspektiva ekstremnih klimatskih promena je stvarna. Gledajući unapred, napredne tehnologije kao što su veštačka inteligencija i sintetička biologija će predstavljati nove i složene izazove.”

Prošle godine Delo je postao najmlađi britanski milijarder. Uprkos bogatstvu, Delo je rekao da oponaša štedljiv način života američkog milijardera Vorena Bafeta. Posle diplomiranja na Vorčester koledžu u Oksfordu 2005. godine sa najvišim ocenama iz matematike i računarstva, Delo je 2014. godine osnovao jednu od najvećih kripto-berzi u svetu, BitMEX.

 

Pripremila: Majda Petrović