BitMEX, najveća svetska berza kriptovaluta po dnevnom obimu trgovanja do danas, drži 0,18% svih bitkoina (BTC) u opticaju.

U tvitu od 26. decembra, Džejms Lop, CTO u njujorškom startap centru za kripto kastodi Casa, takođe je naglasio da je BitMEX-ov namenski fond za osiguranje porastao 62% u 2019. godini.

BitMEX drži 33.449 bitkoina od dosad iskopanih 18,1 milion

Prema dnevnim istorijskim evidencijama BitMEX fonda za osiguranje, bilans fonda je porastao sa 20.776 BTC 1. januara 2019. na 33.449 BTC 26. decembra, u vreme objave članka vredno oko 239 miliona dolara.

Kao takva, najveća svetska berza bitkoina sada poseduje skoro 0,2% od svih 18,1 miliona bitkoina izrudarenih do danas.

Bitcoin in BitMEX Insurance Fund (January–December 2019)

Bitkoin u BitMEX fondu osiguranja (januar – decembar 2019). Izvor: Tviter

BitMEX fond za osiguranje koristi se za ublažavanje neispunjenih naloga za likvidaciju

Fond osiguranja BitMEX-a koristi kripto berza kako bi se izbeglo automatsko razdvajanje na pozicijama trgovaca i ublažilo neispunjene naloge za likvidaciju pre nego što ih preuzme sistem automatskog razdvajanja.

Prema navodima kompanije, rast fonda pruža značajan nivo uverenja trgovcima da će moći da ostvare očekivanu dobit, istovremeno ograničavajući odgovornosti za gubitke trgovaca.

U osnovi, BitMEX koristi svoj namenski fond za osiguranje za pokriće gubitaka u slučaju da gubici od trgovine prelaze depozite trgovaca.

Kripto berze i dalje akumuliraju bitkoin

Dok količina bitkoina u vlasništvu BitMEX-a i dalje raste, postoji sličan trend i na drugim glavnim kripto-berzama, uključujući Binance. Kako je izvestio Cointelegraph, čak 7% celokupne ponude bitkoina u opticaju se držalo u novčanicama osam berzi kriptovaluta u oktobru 2019. godine.

Prema dobavljaču blokčein podataka Token Analyst, vodeće globalne kripto berze poput Poloniex-a, Kraken-a, Bitstamp-a, Bittrex-a, Bitfinex-a, BitMEX-a, Binance-a i Huobi-a nastavile su da sakupljaju kriptovalute u 2019. godini i bile su "najveći HODLers-i" od oktobra.