Vrednost tokena koje su razvojni timovi ICO projekata dodeli sebi je smanjen za 54% u odnosu na početnu vrednost koja je iznosila 24 milijarde dolara. To je otkriveno u najnovijem istraživanju kripto berze BitMEX objavljenom 16. januara.

BitMEX je sproveo istraživanje ICO tržišta u saradnji sa TokenAnalyst firmom, razmatrajući balanse više od stotinu projekata na Itirijum (ETH) mreži. U analizi je navodno korišćena tehnika mašinskog učenja i bila je zasnovana na interpretaciji podataka iz pametnih ugovora i uzoraka transakcija sa Itirijum blokčeina.

Prema podacima iz ovog izveštaja, ukupna vrednost svih tokena koje su projekti dodelili svojim razvojnim timovima smanjila se sa 24,2 milijarde dolara u vreme emisije svakog pojedinačnog tokena na oko 5 milijardi dolara. Iz BitMEX-a su okrivili tržište koje je cele prethodne godine bilo u padu kao glavni razlog, uz transfere od ukupno 1,5 milijardi dolara na druge adrese i dodaju:

“Na osnovu trenutno nelikvidnih cena, ICO timovi i dalje imaju tokene u vrednosti od oko 5 milijardi dolara. U istom periodu, timovi su možda ostvarili dobit od 1,5 milijardi dolara prodajom tokena, na osnovu transfera tokena na druge adrese.”

U izveštaju se dodatno naglašava da je ukupna vrednost tokena prema njihovoj  istorijski maksimalnoj vrednosti iznosila više od 80 milijardi dolara.

Zaključak koji su napravili BitMEX i TOkenAnalysts na osnovu sprovedenog istraživanja je da ICO tržište pati od nedostatka standarda i transparentnosti, posebno u pogledu dodeljivanja tokena razvojnim timovima. BitMEX je primetio da bi analiza mogla dodatno da se iskomplikuje ako uzmemo u obzir da timovi mogu da kreiraju, poništavaju, kupuju i prodaju vlastite tokene.

Kao što je BitMEX otkrio u novembru, najmanje 12 ICO projekata, od kojih je svaki prikupio više od 50 miliona dolara prodajom tokena, tek treba da se pokrenu.