OneGold, internet tržište za kupovinu, prodaju i otkup plemenitih metala, najavio je partnerstvo sa BitPay-om 13. januara koji će korisnicima kriptovaluta omogućiti kupovinu zlata i drugih vrednih metala na Android i iOS uređajima.

Kroz integraciju sa BitPay-om - vodećim provajderom usluga plaćanja za bitkoin koji trenutno podržava preko 30.000 trgovaca, uključujući Microsoft i Avnet - nova mobilna aplikacija OneGold-a prihvata plaćanja u bitkoinu (BTC), bitkoin kešu (BCH), iteru (ETH) i raznim stejblkoinima. Pored toga, korisnici BitPay-a uštedeće 2% kada koriste uslugu na OneGold.com.

Direktor OneGold-a Kenet Levis je rekao za Cointelegraph da će partnerstvo omogućiti očuvanje bogatstva dostupnim svima po najnižoj ceni vlasništva koje je dostupno na tržištu:

„Nosioci kriptovaluta prirodno su ko stvoreni za ulaganje u plemenite metale i mogu koristiti OneGold da uravnoteže svoj investicioni portfolio. Koristeći BitPay, vlasnici kriptovaluta mogu brzo kupiti zlato ili srebro po institucionalnim cenama, uštedeti 2% i stvoriti lepu uravnoteženu kombinaciju zlata, srebra i kriptovaluta."

Kriptovalute i njen odnos prema zlatu

Bitkoin se često upoređuje sa zlatom, a Blumberg je nedavno izvestio da je ekvivalentno digitalnom zlatu, jer postoji korelacija između dva koja se protežu dublje od toga da su oba sigurno utočišti i da imaju ograničenu ponudu.

U novom izveštaju, Blumbergov tržišni analitičar Majk MekGlon je okarakterisao 2020. godinu kao glavnu godinu za imovinu koja je sigurno utočište, sugerišući da će kretanje zlata delovati kao pokretač cene BTC-a.

MekGlon ističe nedavni rast cene bitkoina posle američkog ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija. Ubrzo nakon ovog događaja, i cena bitkoina i zlata je porasla.

MekGlon je napomenuo: „Plemeniti metal je dostigao sedmogodišnji maksimum od 1.600 dolara, dok je njegov digitalni protagonista pratio, rezultirajući rastom od 20 odsto“.

Značajno je da je stejblkoin operater Paxos stvorio kripto-imovinu otkupljivu za fizičko zlato. Paxos je u septembru 2019. godine lansirao PAX Gold (PAXG), ERC-20 token podržan zlatom, tvrdeći da je proizvod prva kripto-imovina otkupljiva za fizičko zlato.

Prema izveštaju, svaki PAXG token će biti podržan sa po jednom finom uncom londonskog zlata Good Delivery. Imaoci tokena poseduju zlato koje predstavlja, ali tokeni se mogu pomerati kao i bilo koja druga ERC-20 imovina, za koju Paxos primećuje da je jednostavnija od špedicije zlata.

Paxos-ov stejblkoin podseća na model usluge koji je pružio OneGold, a koji je osnovao diler plemenitih metala APMEX i menadžer alternativnih sredstava Sprott. Kompanija pruža milionima klijenata mogućnost digitalnog držanja plemenitih metala. Kada su korisnici OneGold-a spremni za preuzimanje vlasništva, oni mogu pretvoriti svoje tokene u fizičke metale, koje APMEX isporučuje istog radnog dana.