BitPay operater platnih usluga za bitkoin saopštio je u petak, 22. decembra, da ažurira minimalni iznos uplate na svojoj platformi sa 5 na 100 dolara, a samo dva dana kasnije je povukao ovu promenu, kako je objavljeno u nedelju na blogu.

BitPay je obavestio  22. decembra, obaveštavajući svoje korisnike da platforma neće više obrađivati fakture koje su manje od 100 dolara, to je ogroman rast u odnosu na prethodni limit od 5 dolara.

U blogu se navodi:

“Bitkoin naknade za rudare su sada više od 30 dolara po transakciji...Bitkoin isplate ispod 100 dolara su brzo postale nepraktične kako za korisnike koji ih šalju, tako i za BitPay koji ih obrađuje.”

Dodatno je navedeno da promena ”ne utiče na plaćanja između korisnika u BitPay novčaniku” i “samo utiče na plaćanja BitPay trgovaca i konveziju bitkoina u dolar za BitPay karticu.”

Međutim, samo dva dana kasnije, procesor plaćanja je povukao promenu i vratio minimalni limit za fakturu na prethodnih 5 dolara, na osnovu tvrdnje da su nedavno implementirani “Payment Protocol improvments” na platformi to omogućili.

“Nemamo planove za dalje neposredne promene minimalnog iznosa BitPay faktura”, dodaje se u saopštenju.

Pre svega kompanija još uvek nije implementirala podršku za rešavanje problema SegWit na svojo platformi  od 25. decembra, uprkos priznanju da će to pomoći povećanju kapaciteta mreže i omogućiti “smanjenje naknada za bitkoin rudare za 40%”.

Ovaj neuspeh u omogućavanju podrške SegWit-u četiri meseca nakon što je aktiviran na bitkoin mreži rezultirao je određenim stepenom frustracije za korisnike BitPay-a, pošto skoro svaka osoba koja odgovara na najnoviju objavu kompanije na Twitter-u traži hitno rešenje za skaliranje:

 

 

Pripremio: Nenad Ćurčić