Bitkoin platforma – Bitstamp obaveštava u tvitu da je otrkila google chrome ekstenziju koja zamenjuje sve QR kodove sa stranice. QR kodove menja za adrese lopovljevog wallet-a. Ovo nije prvi pokušaj krađe bitkoina putem google chrome ekstenzija.

Zlonamerna ekstenzija

Bitstamp je 11.30. objavio tvit:

“Budite oprezni! Otkrili smo Chrome ekstenziju nazvanu BitcoinWisdom Ads Remover koji će pokušati da ukrade vaše bitkoine.

-          Bitstamp (@Bitstamp) 11.03.2016.“

Članovi bitkoin zajednice brzo su istražili ove tvrdnje. Devon Veler, web developer, je napisao:

“Potvrđeno. Pregledao sam kod. On zamenjuje QR kod slike sopstvenom adresom.“

Reddit istraživanje

Dalje istraživanje od strane korisnika Reddita /u/methamphetaminic, otkriva zanimljiv razvoj događaja. Otkriveno je da browser ekstenzija ima oko 200 bitkoin adresa hard-kodovano u njoj, ali samo 3 transakcije su poslate ka wallet-u prevaranta, a sve su se desile jula 2015.

Reddit-or je zaključio da su te transakcije verovatno bile samo prevarantov test da li sistem radi. A takođe, zaključeno je da prevara i nije bila uspešna niti profitabilna.

Ekstenzija ja ciljala samo QR kodove sajtova među kojima su bitstamp.net, btc-e.com i hasnest.com. Neki su sugerisali da je prevarant imao lične zamerke na račun tih sajtova, pa je stoga želeo neku vrstu osvete.