Vodeća kompanija za razmenu datoteka BitTorrent, podružnica blokčein kompanije Tron, interno će testirati svoju platformu za “live stream” baziranu na blokčeinu u trećem kvartalu 2019. godine.

Pregled platforme

BitTorrent je ovu vest objavio u službenoj objavi na blogu 27. avgusta. Prema navodima iz objave, “streaming” platforma - pod nazivom BitTorrent Live (BLive) - podržava video sadržaj i usluge instant poruka. Pored toga, navodno njegov sistem sadrži kartu najboljih korisnika i funkcionalnost odnosa sa korisnicima.

BitTorrent namerava da uvede Blive u alfa, beta i punoj verziji od trećeg kvartala 2019. do prvog kvartala 2020. godine. Trenutno aktuelna alfa verzija sadrži malu grupu korisnika koji interno testiraju platformu dok programeri i dalje implementiraju funkcionalnosti.

Transakcije i transferi na BLive-u

Platforma takođe podržava nekoliko različitih načina plaćanja i podizanja novca, uključujući bitkoin (BTC) i BitTorrent (BTT) novčić, sa nultom naknadom za transakcije. Brojni srvisi trećih strana su podržani za povlačenja i depozite, uključujući PayPal, Google novčanik, Android Pay, Apple Pay, WeChat i AliPay.

BLive će takođe podržati mogućnost zarade i darivanja. Korisnici će moći da zarade BTT nagrade kroz aktivnosti kao što su tehničko održavanje, kreiranje sadržaja i planiranje događaja. Pored toga, korisnici mogu kupovati poklone pomoću BTT-a i slati ih kreatorima sadržaja - koji zauzvrat mogu poklone pretvoriti nazad u BTT.

Prethodni planovi za BLive

Kao što je ranije objavio Cointelegraph, BitTorrent je krajem marta objavio da će lansirati javnu beta verziju za BLive u nekom trenutku tokom drugog tromesečja 2019. BLive je očigledno postojao od 2012.,  iako se osnovni softver drastično promenio. BLive je očigledno počeo kao protokol za isporuku sadržaja, bez naglašavanja funkcionalnosti vezanih za društvene medije. Međutim, prva verzija BLive-a je otkazana nakon neuspelog prikupljanja sredstava u aprilu 2017. godine.